Kultúra Dél-komárom 2018. 02. 05.

Kultúra a köbön

Dél-Komárom katalizátor szerepet töltött be a 12 éve életre hívott kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozat létrejöttében. A település idén is csatlakozott az eseménysorozathoz.

Február 3-án a Monostori erőd adott otthont a rendezvénynek, ahol elsőként a Kemence Egyesület bábcsoportja tartott interaktív foglalkozást, majd a MonoStory Erődszínházi Társulat március 15-i Pilvax című sétálószínházi darabjának kulisszái mögé nyertek bepillantást be a jelenlévők. A délután Garabonciás Néptáncegyüttes nyílt próbájával, táncházával folytatódott egészen kora estig.

Másnap szintén e sorozathoz kapcsolódva asszonyfarsangot rendezetek Szőnyben. Az ötletet az adta, hogy a paraszti társadalmakban régen csupán egy olyan nap volt az esztendőben, mikor az asszonyok maguk is szórakozhattak. Ezen a farsangi dátumon a lányok, nők jelmezt öltöttek, közösen énekeltek, sőt, olykor még egy kocsmát is kibéreltek, ahová a férfiaknak tilos volt a bebocsáttatás. A szőnyi fánkversennyel is csábító mulatságon a Duna Népdalkör és a Napraforgó citerazenekar tagjai vettek részt.