Régió 2012. 07. 18.

Kürti Borfesztivál immár ötödik alkalommal

Öt éve indult, és a kezdetektől népszerű a Kürti Borfesztivál, amely a szőlőhegyre csalogatja ki a borkedvelőket egy kóstolóra, színvonalas programok kíséretében.

Az ötödik kürti borfesztivál tradicionális mesterségekkel és helyi szokásokkal ismerteti meg a látogatót. Vendégeink megismerkedhetnek a borászok fáradtságos, egyedülálló munkájával, s belekóstolhatnak különleges, féltett nedűikbe.

Szerető szívükkel, tudásuk legjavával készített ritkaságát hét ország ötven mesterembere kínálja, így a borbarangoló nem csupán a jellegzetes fajtákat, de a különböző borvidékek ízvilágát is összehasonlíthatja.

S akinek ez nem elég? Ölelje a kemencét!
Abban sütik mindazt, mi szem-szájnak ingere. Halat, s vadat, lepényt. Vagy épp’ a testvérfalvak gasztronómiai bemutatójának specialitásait. Telítettségüket további rendezvények garantálják: utcai zenészek, neves fellépők, népművészeti csoportok, hangulatos cigányzene, kirakodóvásár, gyerkőcök játékkertje…

Töltsön velünk egy ízekben, élményekben gazdag hétvégét a kürti borospincék között, átélve a fesztivált ölelő csodás hangulatot!

„Jöjjön, legyen, maradjon!
Igyon-egyen, vigadjon
a kürti hegyen.”

A Párkány és Érsekújvár közt fekvő Kürt községben pár éve gondoltak, álmodtak egy nagyot, és belevágtak a helyi borfesztivál szervezésébe. A környezet megfelelő, hiszen a kürti szőlőhegyek ideálisak a kinti programra, ugyanakkor a borral sincs gond, hiszen a kürti régióban terem az egyik legjobb minőségű szőlő a borkészítéshez Szlovákiában. A Kürt mellett fekvő Muzsla, Béla és Kisújfalu szintén nagyon jó minőségű talajjal büszkélkedhet, ami a szőlőtermesztést illeti.

Az első években már közel 10 ezren látogattak ki a hétvége folyamán a fesztiválra, és a programok és a gasztronómiai kínálat is egyre bővült. Most már ötödik alkalommal rendezik meg a borfesztivált, amelyre idén július 21-én és 22-én (szombat – vasárnap) kerül sor.

Idén öt ország 52 borászának kínálatából lehet válogatni, és természetesen a kultúrprogramok sem maradnak el. Már hagyományosan külön gyerekprogramok is várják a szülőkkel érkező csemetéket.

“Az 52 borászból 27 helyi, azaz kürti lesz” – árulta el Kasnyik Tamás főszervező. “Örömmel mondjuk, hogy ez rekordnak számít, még soha ennyi kürti borászat nem nyitotta meg a kapuit a fesztiválra látogatóknak” – tette hozzá. Az italok terén újdonságnak számít, hogy az ógyallai és a marcelházi gyümölcspárlatok is bemutatkoznak.

A kapunyitás dél helyett idén már 10 órakor lesz, és számos program várja az érdeklődőket. A nagy- és a kisszínpad mellett három pódiumszínpad is lesz a szőlősorok mellett, ahol különböző hangulatzenék – folk, dixie és jazz – szólnak majd. “Kiemelt célunk, hogy a régiót mutassuk be, ezért 80 százalékban az előadók is a térségből származnak. De lesz Somló Tamás is és Szécsi Pál emlékkoncert is” – számol be a részletekről Kasnyik Tamás, aki maga is elismert borász.

A látogatókat ingyenes sommelier-gyorstanfolyam várja, ahol a kóstolás művészetével ismerkedhetnek. Szintén újdonság a Kürti-udvar, ahol más Kürt nevű községek mutatkoznak be gasztronomiai és kézműves termékekkel. “Öt község lesz a vendégünk” – tette hozzá a főszervező.

Érsekújvár és Kürt között a fesztivál idején ingyenes buszjárat segíti a látogatókat a közlekedésben.

(bumm nyomán)

Szólj hozzá!