Kultúra 2023. 03. 03.

Gesztenyelevél a múltból, a múltról

Láttad a hatalmas pusztulást! Láttad a sok fájdalmas búcsúzást! Idehozták kertedbe Meleg Bélát, akit húszévesen vitt el a halál. Danczi Péterné Izsák Juliannát, akire az oroszok dobtak aknát…” – Meleg Mária könyvkülönlegessége verses prózában írott formában mesél el viszontagságos családi történeteket és ad egyfajta korrajzot. 

A kürti Meleg Mária hitoktató Gesztenyelevél című könyve 2019-ben jelent meg. Idén szülei emlékére született meg a folytatás. Az I. rész címe: Őszi falevél, amely a szerző Danczi Dudás nagyszülei életébe nyújt betekintést. A II. rész: Téli falevél, Meleg nagyszülei életéről szól. A III. rész a tervek szerint a szülei életét foglalja majd magában, Tavaszi falevél címmel. A IV. rész pedig a Nyári falevél címet fogja viselni, és maga a szerző életének történetét tartalmazza majd.

Meleg Mária a családfát magyarázza.

Történetek mesélői

A Pozsonyi Duna Utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium hitoktatója számos adatközlő elbeszéléseit foglalta össze a kötetekben. A könyv megírására Danczi Lajos atya ösztönözte.

Ráadásul közös elődjük Danczi Mihály 100 évet élt, 1776-ban született és a falu bírája volt.

Ez a könyv az egyszerű munkásemberek mindennapjairól, de az esztergomi bazilika építéséről is és még sok minden egyébről is szól. „Fogtam egy nagy füzetet, amilyenbe valamikor az olvasónaplót írtuk, és amikor nem volt munka a kertben, vagy a szőlőhegyen, írni kezdtem. Évszámok szerint foglaltam össze az eseményeket, ahogy 1946-ban hazatért édesapám a háborúból” – mondta Meleg Mária. 

Azt javasolta a szerző, hogy aki csak teheti, jegyezze fel a családja, a települése történetét, amíg még élnek és mesélnek róla az emlékezők. „Mindig arról faggattam az édesapámat, aki nagy utazó volt, hogy milyen volt az élet a községben, a családban. Apu értette a politikai történéseket is. A tanítóimra is emlékeztem. Hálás vagyok Béla fiamnak, aki a segítségemre volt a könyv készítésekor és feleségének Zuzkának, aki a könyvet illusztrálta” – tette hozzá Meleg Mária.

A szerzőnek még 2013-ban jelent meg a Lélekhez vezető ösvény című könyve, amit pedagógusként és grafológusként írt. 2015-ben Téged Isten dicsérünk címmel pedig Danczi Lajos atyáról írt.

Meleg Mária

Párhuzamos történetek

A könyv lapozásakor mindenkiben megindulnak a saját történetei, a második világháború okozta megannyi fájdalom, veszteség és nélkülözés. A fiatalabbakat pedig ráébresztheti az országhatár közelében most dúló háború borzalmaira.

Az 1968-as eseményekről a következőképp ír, amikor a kürti munkásokkal begördült a vonat az érsekújvári vasútállomásra:

„Tankokat láttak haladni hosszú menetben, riadtan, félve siettek be a munkahelyre. Onnan hazaküldték őket… Az oroszok megszállták Csehszlovákiát. Mindenki igyekezett a lehető leggyorsabban hazajutni a családjához… Az anya szalasztotta Bélát az üzletbe, bevásárolni lisztet, cukrot, kenyeret. Mert háború lesz!”.

részlet a gesztenyelevél című könyvből

1970 január elején a Szlovák Szocialista Köztársaság Kormánya elfogadta az egyházakról szóló határozatát. „Ez tartalmazta a vallási tevékenységek beszüntetését (elnyomását-elfojtását), a vallási irodalom behozatalának, nyomtatásnak és kiadásának megtiltását, valamint az iskolában történő vallási nevelés oktatásának megszüntetését”.

Szépségesen emberséges történetek is akadnak bőven Meleg Mária tarsolyában az ünnepi és egyházi hagyományokról, az idősebb családtagok gondozásáról, temetkezési szokásokról, nagy családi összejövetelekről. Azokról az időkről, amikor még odafigyeltek, vigyáztak egymásra az emberek. A könyvet korabeli fényképek, dokumentumok teszik teljessé.

Forrás: ujszo.com