Kultúra 2012. 07. 26.

Laklóth főszereplésével taroltak a Magyarock

Július második hétvégéjén mutatta be az idén fenállásának tizedik jubileumát ünneplő, Pro Urbe-díjas Magyarock Dalszínház társulata a A púpos című új magyar musicalt. Lagardére lovag kalandos története a számtalan feldolgozás után most a musicalszínpadon elevenedett meg, nem is akárhogyan. Természetesen a vendégművészek sem hiányozhattak, hiszen Lagardére lovag-a púpos bőrébe a Madách Színház kiváló művésze, Laklóth Aladár bújt. Ellenfelét, Gonzague herceget pedig Csengeri Attila személyesítette meg. S a musicaljátszás többi sztárja között csemegézve, a társulatot erősítette: Fésűs Nelly, Vikidál Gyula és Barabás Kiss Zoltán is.

Aurore de Nevers-Kuczmann Ági

De ne szaladjunk ennyire előre. A dél-komáromi Jókai ligetben természetesen az ősbemutató előtt egy héttel minden áldott nap lázas próbák folytak. Szinte ott táboroztak a kiválóbbnál-kiválóbb színészek, koreográfusok, díszlettervezők, s a többi csapattag. Igazi megfeszített összmunkával készültek a produkcióra. Nem mindennapi próbaidőszak előzte meg az ősbemutatót. Nagyszabású tömeg-, illetve vívójelenetek próbái nagyon összetett szervezést igényeltek,  és sokszor párhuzamosan zajlottak az egyes helyszíneken. A szereplők is emberfelettit nyújtottak, hiszen gyakran közel negyven fokos próbatermekben kellett helytállniuk, és elsajátítaniuk az adott dolgokat. Nem könnyítette meg a Magyarock helyzetét az a tény sem, hogy két héttel a premier előtt Tóth Sándor betegség miatt kénytelen volt lemondani a szereplést. A Madách Színház igazgatójának, Szirtes Tamásnak köszönhetően Barabás Kiss Zoltán be tudott lépni a beteg művész helyére. Az igazgató úrnak nagyon sokat köszönhet a produkció, mivel amikor hat nappal a premier előtt, a korábbi főszereplő mindenféle indok nélkül cserbenhagyta a társulatot, akkor az ő hathatós segítségének, és természetesen Laklóth Aladár hatalmas munkájának köszönhetően megmentették a bemutatót, Laklóth elvállalta a főszerepet, azaz szűk egy hét alatt tökéletesen hozta Lagardére lovag-A púpos figuráját. A helyszíni próbaidőszakot ez a kényszerű szereplőcsere, a hatalmas forróság, illetve a folyamatos éjszakai esőzés nehezítette, de a társulat minden tagja maximálisan dolgozott, és az igyekezetüket siker koronázta.

A púpos-Laklóth Aladár

A háromnapos előadássorozat idején benépesült a Jókai ligetben található szabadtéri színpad nézőtere, és a musical alatt, s a végén is vastapstól volt hangos Dél-Komárom. Laklóth mesteri játéka és előadásmódja, Csengeri fenomenális énekhangja, Barabás és Vikidál humora-a megszokott profizmus mellett, Fésűs szépsége és hangja, Kuczmann Ági kislányos bája, remek játéka, s folytathatnánk szereplőről szereplőre a sort egészen a táncosokig. A díszlet: Siklósi József,  Ybl-díjas építészt dícséri, s a darab zenszerzője Másik Lehel is embereset teljesített. Bátran konstatálhatjuk, hogy maradandó művészi élményben volt részünk, s bármikor kérnénk repetát!

Henri de Lagardére lovag-Laklóth Aladár és Gonzague hercege: Csengeri Attila párbaja

Vizeli Csaba a darab írója(Paul Féval regénye alapján), a társulat vezetője egyébként az ősbemutató társrendezője is volt egyben. Bakó Gáborral, a Miss Saigon, a Nyomorultak, az Aida és számos nagysikerű színházi előadás koreográfusával közösen állították színpadra a produkciót.A fiatal társulatvezető így összegezte az észrevételeit, tapasztalatait a Csallóköznek:

A Magyarock Dalszínház társulata

„Úgy gondolom, hogy egy igazán különleges előadást sikerült létrehoznia a Magyarock Dalszínháznak. A társulat tagjai fel tudtak nőni a vendégművészekhez, s méltó partnerei voltak az előadásban. Bakó Gábor látványos tömeg- és Gyöngyösi Tamás akciódús vívójelenetei mind-mind különleges helyet foglalnak el a történetünkben, hiszen korábban még nem volt lehetőségünk ilyen összetett musicalt színpadra állítani. A grandiózus díszletben minden jelenet jól működött, az apró technikai problémák csupán a mostoha időjárási körülményeknek köszönhetőek, hiszen a premier előtti két napon minden próbát megszakított az állandó esőzés. A közönség reakciói alapján azonban elmondható, hogy egy igazán kíváló előadást sikerült létrehoznunk, amely reményeink szerint még sok helyre el fog jutni.“

(ha, Csallóköz hetilap)

 

Szólj hozzá!