Régió 2021. 08. 12.

Lefokozhatják a komáromi kórházat az új egészségügyi reform részeként?

A szlovák egészségügyi minisztérium új egészségügyi reformja a legalacsonyabb kategóriába sorolná a komáromi kórházat, ami többek között a sebészet, az ideggyógyászat és az onkológiai osztály megszűnésével is járna – írja a tvnoviny.sk.

Hivatalosan meg nem erősített információk szerint könnyen elképzelhető, hogy a komáromi kórházat az egészségügyi minisztérium még készülő, új kórházreformja részeként a jövőben lefokozzák. Az intézményt az értesülések szerint ugyanis a legutolsó, 5. kategóriába sorolnák be, mely alapján közösségi kórházként működne tovább.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a komáromi kórház a továbbiakban csupán alapellátást, vagyis csak utókezelést és rehabilitációs egészségügyi ellátást biztosíthatna. Így például megszűnne a kórházban lévő sebészet, az ideggyógyászat, valamint az onkológiai osztály is. A lefokozás esetén ráadásul a sürgősségi ellátásra szoruló betegeket szállító mentőt sem fogadhatná a komáromi kórház – ezt maga a komáromi kórház igazgatója, Miroslav Jaška nyilatkozta a tvnoviny.sk-nak.

A komáromi kórház lefokozása azt eredményezné, hogy az orvosi kezelésre szoruló pácienseknek egy távolabbi klinikára kéne utazniuk. Emellett rengeteg alkalmazott maradna munka nélkül, de az elmúlt időszakban végbement és még folyamatban lévő felújítások miatt is rendkívül kellemetlen helyzetbe kerülne a kórház. Miroslav Jaška elmondása alapján az intézmény az onkológiai osztályra 6 millió eurót költött, míg a sürgősségi betegellátó osztály kivitelezése több mint 11 millió euróból valósulna meg. Ha viszont ténylegesen megtörténik a komáromi kórház lefokozása, ezek a fejlesztések egyrészt feleslegessé válnak, másrészt a bizonyos fejlesztésekre elnyert támogatásokat vissza is kell majd fizetnie a komáromi kórháznak.

Hivatalos információ még nem érkezett az üggyel kapcsolatban. Az egészségügyi minisztérium szerint még nem lehet beszélni konkrét változtatásokról, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter pedig bejelentette, a reformtervezetet tárcaközi egyeztetésre bocsátják.

(tvnoviny.sk nyomán)