Mix Dél-komárom 2019. 07. 31.

Lovas és gyalogos katonák csapnak össze a Monostori Erődben

Nagyszabású rendezvénnyel emlékezik meg Komárom az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról. A programok mellett a szabadságharc „legszebb” hadművelete is megelevenedik augusztus 3-án a Monostori erdőben – írja a komaromhirado.hu.

1849. augusztus 3-án volt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legnagyobb kitörése Komárom környékén. A 170. évforduló tiszteletére rendezik meg a Nagy Komáromi Kitörés Napját a Monostori Erődben.

Szombaton délelőtt a tábori élettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd 11 órakor hivatalos megnyitóval és katonai eskütétellel folytatódik a program. Délben megszólalnak az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület ágyúi.

Délután egyebek közt lovas akrobatikus-, fegyver- és könyvbemutató, kiállítás megnyitó, valamint kézműves foglalkozás színesíti a programot. Emellett hagyományőrző fajátékokkal, faragott kosaras hintával, arcfestéssel és óriás társasjátékokkal is készülnek a szervezők a legkisebbeknek.

A nap fénypontja a 17 órakor kezdődő 1848/49-es csatarekonstrukció lesz. A nemzetközi vonzerővel bíró hadijátékon Ausztriából és Csehországból is érkeznek katonai hagyományőrzők. Közel ötven lovassal, száz gyalogossal és több mint tíz ágyúval idézik meg az 1848/49-es komáromi történéseket.

Az este a Klapka című rockmusical-lel zárul, amelyet a Magyarock Dalszínház színészei visznek színpadra.

(komaromhirado.hu)