Mix Dél-komárom 2021. 04. 12.

Új ’48-as hős sírjára bukkantak

A Rotary Club dél-komáromi csoportjának egyik tagja a közelmúltban fedezte fel a szőnyi temetőben Akács István, 1848-as szabadságharcos nyughelyét. A sírhelyet a szervezet felújította, környezetét szebbé tette, így már méltó körülmények közt emlékezhetnek a honvédő hősre.

Akács István túlélte szabadságharcot, 90 éves korában, 1918-ban hunyt el – tudtuk meg Kiss Máriától. A dél-komáromi Rotary Club elnöke hozzátette, a szervezet más módon is hozzájárul a dicső korszak emlékének ápolásához, például néhány éve átadott mintegy 70 km hosszú, négy települést is érintő Vitézség kerékpárútjának létrehozásával. Az út mentén 19 tábla került elhelyezésre, melyek a szabadságharc híres csatáit, katonai egyenruháit és a hadvezéreinek életútját mutatják be. A Club állította helyre az ácsi úti és a nagyherkálypusztai emlékműveket is.

A történelmi tematikájú projektek mellett sok más területen is aktív a helyi Rotary.Újabban a klímaváltozás hatásaira hívják fel a figyelmet.

Két ligetet is sikerült már a város északi, illetve déli oldalán kialakítanunk, a közelmúltban pedig közös szemétszedést szerveztünk a Duna-parton – tájékoztatott Kiss Mária, aki hozzátette, a következő eseményekről a szervezet Facebook-oldalán (Rotary Club Komárom) lehet érdeklődni.