Kultúra 2022. 07. 21.

Ma kezdődik az idei Hajómalom Fesztivál

Ebben az évben végre minden járványügyi intézkedés, megszorítás nélkül rendezik meg Csallóköz legjelentősebb fesztiválját, melynek vállalt célja, hogy a gútai és annak vonzáskörzetébe tartozó művészek, alkotók szokások, illetve hagyományok bemutatásán túl, valamennyi korosztály érdeklődését felkeltsék színvonalas programjaikkal, emlékezetes műsoraikkal.

Első nap – Július 21. csütörtök

A fesztivál megálmodóinak küldetése idén sem teljesíthetetlen, sőt megelőlegezhető, hogy ez mulatság is eggyel túlszárnyalja elődeit, hiszen ezúttal is rendkívül gazdag programkínálattal készültek a szervezők. Mindjárt az esemény első napján július 21-én a jelenkor legizgalmasabb színházéleti vállalkozása a PopUp Produkció „Egy kutya” című előadásával nyit a megmozdulás. A világot jelentő deszkák képviselői után egy igazi DJ show szórakoztatja majd a jelenlévőket, majd már a hajnali órákban a Slam Poetry nagyágyúi foglalják rímbe a világ dolgait kellő humorral fűszerezve az Irodalmi szalon(nasütésen).

Második nap – Július 22. péntek

Már délután indul a vigadalom, előbb DJ Sonnie Black igyekszik bemelegíteni a vendégeket, majd a gasztronómia kalandozás veszi kezdetét, reflektorfényben a borokkal. Slam poetryből ezen napon sem lesz hiány, a műfaj koronázatlan királya, Laboda Róbert mutatja be KarantÉNnapló című könyvét. Este nem kisebb névre lehet bulizni, mint a WELLHELLO, illetve a zúzás kedvelői sem szenvednek hiányt, amikor fellép a Fortissimo.

Záró nap – Július 23. szombat

Szombaton már reggeltől másnap hajnalig programok armadájával támad a fesztivál, a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenki megtalálja a neki való kikapcsolódást. Reggeltől a mozgás és a túrázás kedvelői mindjárt egy különleges kirándulással indíthatják a napot és egy könnyed kajakozást tehetnek meg a Kis-Duna holtágon. Ezzel egyidőben a vásárlás, a piacolás szerelmesei, a kézműves portékák rajongói is hódolhatnak szenvedélyüknek a kirakodóvásáron és, amíg a lányok, hölgyek, asszonyok így tesznek, a férfiak a gyermekeikkel jól szórakozhatnak a ringlispílen és a körhintán, illetve joggal várhatják a vásárfiát kedvesüktől.

A legkisebbek az elméjüket is csiszolhatják olyan játékos és egyben ismeretterjesztő programokkal, mint a Sajó Banda hangszersimogatója, illetve a Kuttyomfitty társulat folklórcirkusza, valamint felvidéki lovasíjászok, a Vermes Törzs bemutatója. Napközben több helytörténeti és tudományos előadás is megtekinthető. Este ismét a gasztronómia nyer teret magának, visszatér a borkóstoló túra, a hangulat fokozása csak ezután indul el igazán, hiszen színpadra lép a Generáció Táncegyüttes és ők szokásukhoz híven megmutatják, majd hogyan is kell járni. Utánuk sem pihenhetnek a táncos lábak, mert egy újabb felvidéki társaság, a népzene popsztárjai a Sajó Banda húzza majd a talpalávalót.

Késő este egy igazi zenei koktél, a Budapest Bár igyekszik majd arra a bizonyos I-re feltenni a pontot, akik csak erre az alkalomra kiegészülnek egy felvidéki meglepetésénekessel. A klasszikus magyar mulatság ezután lép a tetőfokára, előbb a Parno Graszt, majd Sajó Banda mutatja meg, hogy milyen is magyar virtus. Ezzel egy időben azok a leányok és legények, akik még a gáton lesznek DJ Carlos művészetében merülhetnek el.

(Hajómalom Fesztivál)