Kultúra 2023. 03. 02.

Madách nyomában – Művelődéstörténeti vetélkedő a színházban

Március 6-án (hétfőn) kerül sor a Madách nyomában című művelődéstörténeti vetélkedő döntőjére a Komáromi Jókai Színházban. A vetélkedőt a színház és a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (Pozsony) hirdette meg hazai középiskolás diákoknak a 2023-as Madách Imre Emlékév (a költő születésének 200. évfordulója) alkalmából.

A komáromi döntőbe 8 csapat jutott tovább: 2-2 az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumból és a komáromi Selye János Gimnáziumból, 1-1 a komáromi Marianum Egyházi Gimnáziumból, a Dunaszerdahelyi Közös Igazgatású Szakközépiskolából, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolából, valamint a gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolából. A résztvevők a felkészülés során részletesen megismerkedtek Madách Imre életével és művével, Az ember tragédiája keletkezéstörténetével és utóéletével, emellett kreatív feladatokat is kaptak. A döntőben Hizsnyan Géza színházi szakember, Szászi Zoltán író, költő, újságíró és Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője előtt adnak majd számot a tudásukról.

A színház fontosnak tartja, hogy ilyen formában is színház- és művelődéstörténeti ismereteik bővítésére ösztönözze a középiskolás diákokat; az utóbbi bő tíz évben rendezett már vetélkedőt Thália nyomában címmel (2012-ben, a Komáromi Jókai Színház megalakulásának 60. évfordulója kapcsán), ezt követte a Shakespeare nyomában (2017), majd a Bánk bán nyomában (2018).

A Madách nyomában döntője hétfőn 9 órakor kezdődik a színház nagyszínpadán.