Kultúra Dél-komárom 2018. 10. 12.

Malek Andrea és Malek Miklós koncertezik Dél-Komáromban

A többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, karmester édesapja október 16-án, azaz jövő héten kedden, 18.00 órától ad műsort a Jókai moziban.

A koncert ismertetőjében ez áll: „…utazás Malek Miklós zenei világában a megzenésített verseken, klasszikus zenei betéteken keresztül, többek közt Hofi, Kovács Kati, Huszti Péter, Katona Klári, és Máté Péter halhatatlan dalaiig, a hozzá tartozó történetekkel együtt”.

Jegyár: 1.900 Ft/fő
Jegyek vásárolhatóak a Jókai mozi pénztárában minden nap 14.00 és 20.00 óra között.

Érdeklődni Jókai moziban (naponta 14.00 és 20.00 óra között):
Cím: 2900 Komárom, Táncsics M. u. 13.
Telefon: +36-20/380-8975,
E-mail: jokaimozi@gmail.com

Malek Andrea

Már kisgyermekként magába szívta az otthoni légkörrel a zene szeretetét, ezért nem volt meglepő, amikor az énekesi pályát választotta. Általános iskolai tanulmányait a Pestújhelyi úti Zenei Általános Iskolában kezdte, Homor Istvánné zongora tanárnőnél. 1982 és 1986 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola klasszikus zongora szakán tanult Professzor Krause Annamáriánál. Első színházi szerepe a „Mennyből a telefon” című darabban volt a Fővárosi Operettszínházban Tímár Béla rendezésében, itt Clementinát alakította.

1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Versényi Ida és Kazán István osztályában. Ezután következett az „Evita” Eva Duarte szerepe, amit 1988-1993-ig folyamatosan játszott a Rockszínházban. 1988-ban Dorica szerepét formálta meg, a „Bestia” Ősbemutatóján Sík Ferenc rendezésében, majd 1989-ben az „Elveszett paradicsom” című darabban játszott a Nemzeti Színházban. A televíziónézők számára akkor vált ismertté, amikor Eszter mentőgyakornokot alakította a Szomszédok című teleregényben 1989-ben. Saját elmondása szerint azért lett igazán sikeres a szerepben, mert egy hasonló karaktert kellett játszania, mint amilyen ő volt akkoriban. 1990-ben a „Nyomorultak” Fantine szerepe következett a Rock Színházban Szinetár Miklós rendezésében.

Malek Miklós

Az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban tett sikeres érettségi vizsgát, ezután felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola trombita szakára, ahol 1970-ben szerezte meg oklevelét mint Varasdi Frigyes növendéke. Tanult klasszikus zenét, de más műfajokat is kipróbált. A Ki mit tud? győztes Angyalföldi Dixieland Zenekarnak volt tagja 1963-ban, 1969-től pedig húsz éven keresztül dolgozott mint az Express zeneszerző-hangszerelője. 1969-ben kapta első hangszerelési díját a Táncdalfesztiválon, egyszersmind ezóta munkatársa a Magyar Rádiónak.

1983-tól a Madách Színházban is működött, itt főként Hofi Géza műsorainak zenei vezetőjeként ismerték. 1992 és 1999 között a Magyar Televíziónál is működött mint zenei vezető. Együtt dolgozott többek közt Hofi Gézával, Kovács Katival, Sztevanovity Zoránnal, Koós Jánossal, külföldön Caterina Valentével, Harold Faltermeyerrel, Helen Schneiderrel, és Al Di Meolával.

Zeneszerzői tevékenysége mind a populáris, mind a nagyzenekari hangszerelésekre kiterjed, az ezredfordulótól szinte kizárólag szimfonikus darabokat ír. A Zeneszerzők Egyesületének (1990) és az Artisjus vezetőségének (1994) is tagja. A komponálás mellett hangszerelőként és karmesterként is dolgozik, művei számos nagylemezen és ötvennél több kislemezen hallhatók.

Felesége: Toldy Mária táncdalénekesnő. Gyermekeik: Andrea énekes-színésznő; Miklós zenész.

(wikipedia.hu)