Kultúra 2022. 08. 22.

Számos kulturális programmal búcsúztatja a nyarat Dél-Komárom

Kiállítások, jazz est és musical a terítéken. A helyszínek ezúttal a Csillagerőd és a Monostori erőd lesznek.

Továbbra is látogatható Szili Ferenc amatőr fotós „Akkor és most” című tárlata a Monostori erődben.

– 14 éves koromban kezdtem fényképeket készíteni, akkor persze még a legendás Pajtás fényképezőgéppel. Aztán a digitális korszak beköszöntével egyre inkább elmélyültem fotózás rejtelmeiben. A Monostori erőd mindig is a szívügyem volt. Pazar létesítmény, mely folyamatosan új és új arcát mutatja meg, ezért mindig izgalmas témát nyújt. Néhány évvel ezelőtt került a kezembe Szamódy Zsolt Olaf, az erődöt bemutató
, 1991-es fekete-fehér albuma, mely a szovjet hadsereg kivonulása után készült. Döbbenten tapasztaltam, hogy számos beállításom, látószögem egyezik Zsolt akkori képeivel. Felvettem vele a kapcsolatot, ő pedig hozzájárult, hogy az elmúlt években készült fotóimmal együtt, az ő három évtizeddel ezelőtt készült képeit is kiállítsuk. Így született ez a 18 képes gyűjtemény – nyilatkozta Szili Ferenc.

És, ha már a Monostori erődben járunk, mindenképp tekintsük meg a létesítmény régi-új kiállítását is, mely az elmúlt évszázadok fegyvereit mutatja be.

Turbók Attilától, az erőd kulturális menedzserétől megtudtuk, az augusztus 21-én nyílt kiállítás Sajtos Richárd tatai magángyűjtő korábbi tárlatát folytatja. Az új tárgyakat a felvidéki Gálik Alex ajánlotta fel bemutatásra. Ezúttal kevesebb fegyver, több egyenruha, több használati tárgy és fotó kerül kiállításra, leginkább olyanok, melyek Komáromból kerültek elő. Az egy évig látogatható időszaki tárlat egyébként az október elején megrendezendő világháborús hadijáték beharangozója is egyben.

És, ha mindez nem lenne elég program, úgy e hét pénteken, azaz augusztus 26-án, 19.30-tól a többszörös Artisjus és Emerton díjas Malek Andrea és a Szikra díjas zongorista-zeneszerző Jáger Bandi akusztikus koncertjére válthatunk jegyet a Csillagerődbe. A 2016 óta létező formáció különleges projekt, amely ötvözi a jazz, gospel és soul elemeit. 

A hét, és egyben a nyár zárásaként a Monostori erődben, vasárnap este 19.30-tól pedig a Magyarock Dalszínház mutatja be a Fenyő Miklós életét és a legendás Hungária együttes alapítását feldolgozó Made in Hungária című musicalt.