Város 2017. 07. 11.

Már a nyáron megkezdődhet a belgyógyászati pavilon felújítása a kórházban

A hétfői (július 10.) Nyitra Megyei Önkormányzat képviselő-testületi ülésén megszületett a döntés: megújulhat a Komáromi Általános Kórház belgyógyászati pavilonja. Az újjáépítés túlnyomó részét, 1,5 millió eurót a kórház üzemeltetője fedez, Nyitra megye pedig 870 ezer euróval járul hozzá a renoválásához. Az épület felújítása előreláthatóan nyáron elkezdődik, és a jövő év végéig befejeződik. Emellett a következő években megújul a sürgősségi osztály, illetve a következő évtizedben az onkológiai pavilon is. A kórház üzemeltetője pedig marad a Forlife és Agel.

A megyegyűlésen döntöttünk arról, hogy 2020-tól húsz éven keresztül a Nemocnica Komárno s.r.o. lesz a komáromi kórház bérlője. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi üzemeltető,  Forlife Kht. hátterében is álló Agel Slovakia részvénytársaság viszi tovább a kórházat – felelt kérdésünkre Petheő Attila, az MKP megyei képviselője. – Tudni kell, hogy a kórház tulajdonosa a továbbiakban is Nyitra Megye lesz, tehát a kórházunkat nem privatizáltuk, csak az üzemeltetést adtuk bérbe.Az  Agel igazgatótanácsának elnöke a megyegyűlésen ígéretet tett arra, hogy a nyáron elkezdik a belgyógyászati pavilon átépítését. Ezen felül vállalást tettek a műtők és az intenzív osztály egyes részeinek felújítására is. A belgyógyászati pavilon ügye sok éves történet. A mai határozatot aláírásával tíz nap alatt szentesítheti a megyei közgyűlés elnöke, majd a különböző engedélyek aktualizálása után harminc napja van az üzemeltető Forlife n.o.-nak, hogy elkezdje a felújítási munkálatokat. A belgyógyászati pavilont a tervek szerint 2018 végén vehetik birtokba a dolgozók és a páciensek is.

Azt gondolom, hogy a Komáromi járás oktatási intézményeinek és útjainak fejlesztését, a kulturális-és sporttámogatások növelését követően a komáromi kórház ügyének alakulása az eddigi legnagyobb sikerünk. Fontosnak tartom azonban, hogy az elkövetkezendő hónapokban Komárom Város Önkormányzata is lépéseket tegyen a kórházunk új vezetése felé, hiszen kritikán aluli a kórház előtti parkoló álapota, ami vélhetően városi terület. Ha az útfelújításokra szánt hitelkeretből marad valami, a városvezetés vegye fontolóra, hogy aszfaltcsíkot húz a kórházi parkolóra.”

Belgyógyászati pavilon 

A belgyógyászati pavilon felújítása 2,4 millió euróba kerül összesen. Ebből 1,5 milliót a kórház üzemeltetője fedez, 870 ezer eurót pedig Nyitra megye. “Nyitra megye az újjáépítés befejezésével, az épület átadását követően állja majd a kiadások rá eső részét – nyilatkozta a Hírek.sk-nak Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakciójának vezetője. – A beruházást a határozat jogerőre emelkedésétől számítva 30 napon belül kell elkezdeni, 2018. végéig kell befejezni.”

Intenzív osztály 

Emellett a megyei hivatal beterjesztése alapján a kórház üzemeltetője 500 ezer euró összegben újjáépíti a kórház sürgősségi ellátását, a orr-fül-gégész osztályt valamint a hozzá kapcsolódó műtőket.  Mindkét beterjesztést elfogadta a képviselő-testület.

Szólj hozzá!