Város 2017. 05. 22.

Egyre kevesebb az esély a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújítására

Egyre kevesebb az esély a komáromi kórház belgyógyászati pavilonjának felújítására – írja az Új Szó. – Hiába van meg rá a pénz a megye költségvetésében már három éve, hiába folytatták le tavaly a közbeszerzést, amelyet a komáromi Darton kft. nyert meg – a céget 2016. május 5-én értesítették erről – a nyertessel végül nem írták alá a szerződést.

Sajnos a Nyitra Megyei Önkormányzat május 15-i ülésén hiányosságokra hivatkozva megszüntette a közbeszerzést.

A Darton kft. jogi lépéseket fontolgat, a megyei képviselők pedig új közbeszerzés kiírását hagyták jóvá. Így az ügy egyre csak nyúlik, az épület felújítása pedig egyre kétségesebbé válik.

Farkas Iván, az MKP frakcióvezetője az Új Szónak nyilatkozott arról, hogy a Közbeszerzési Hivatal által feltárt hiányosságok nem voltak olyan horderejűek, ami miatt meg kellett volna szüntetni a közbeszerzést. Ráadásul az MKP szerint a közbeszerzést a megyei hivatal egyik munkatársa szüntette meg, a megyei önkormányzat beleegyezése nélkül – márpedig erre nem is volt hatásköre. Aggályaikat ugyan elmondták az ülésen is, megnyugtató választ azonban nem kaptak.

Úgy tűnik, mintha egyesek szándékosan hátráltatni akarnák ezt a beruházást – mutatott rá Petheő Attila, aki a Komáromi járás képviseletében került a megyei önkormányzatba. – Tudni kell, hogy a jelenlegi bérlővel, a Forlife nonprofit szervezettel 2020-ban lejár a 15 évre kötött bérleti szerződés, és bár szerette volna aikusan meghosszabbítani, törvényi akadályokra hivatkozva a megyei hivatal ezt elutasította. A márciusi ülésen fogadtuk el a 2020 utáni bérbeadási szándékra vonatkozó anyagot, és ha addig nem sikerül felújítani a belgyógyászati pavilont, az új bérlőre hárul ez a feladat. Ebben az esetben viszont kicsi az esélye, hogy az onkológiai részleg tervezett fejlesztése is megvalósul.”

A megyei önkormányzat még 2015-ben döntött arról, hogy fenntartóként 840 ezer eurót ruház be a belgyógyászati pavilon felújításába. Az összeg másik felét a kórház működtetője, a Forlife vállalta volna magára.

A Delta hetilap elképzelhetőnek tartja, hogy a halogatás mögött politikai-gazdasági érdekek húzódnak meg. Egy neve elhallgatását kérő forrásuk szerint a megyei hivatal Smer-es képviselői nem a Dartont akarják kihozni a közbeszerzés győztesének – a komáromi cégtől ugyanis nem remélhettek “jutalékot”, azaz csúszópénzt a pozitív elbírálásért.

Meg lehetne gyorsítani az újabb eljárást, ha az épület esetében vészhelyzetet hirdetnének ki: volt már rá példa, hogy ilyen okból gyorsított eljárásban végezte el a megye az egyik kórház műtőjének felújítását. A belgyógyászati pavilont egyébként még 2015 tavaszán kiürítették, a korábban ott levő járó- és fekvőbetegosztályokat ideiglenesen a kórház más épületeiben helyezték el.

Az idő sürget, ősszel megyei választások lesznek; Farkas Iván szerint ha minden olajozottan működne, addig le lehetne zárni a közbeszerzést és aláírhatnák a nyertessel a szerződést.

Forrás: Új Szó és Delta 

Szólj hozzá!