Város 2016. 11. 02.

Már sms-el is fizethetünk a parkolásért

November 1-től a Comorra Servis városi járulékos szervezet működteti tovább a komáromi parkolórendszert. Újdonság, hogy mobiltelefonnal, sms-el is fizethetünk a parkolásért.

A komáromi parkolórendszert eddig nem a város, hanem a City Parking Group nevezetű, magánkézben lévő társaság működtette. Mivel a cég és a város tíz évre szóló szerződése októberben járt le, a városatyák még a tavasszal úgy döntöttek, hogy a parkolórendszer november 1-től a város (egészen pontosan a Comorra Servis) alá kerüljön. „Ugyanakkor azonban a parkolójegy-aák szervizelését, karbantartását továbbra is a City Parking szakemberei végzik – nyilatkozta lapunknak Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója. – Erről közbeszerzési eljárást indítottunk, amelyet ők nyertek meg.”

Nagy Tamástól azt is megtudtuk, hogy a változás nem igazán lesz érezhető, hiszen mind a parkoló zónák, mind a fizetendő összeg ugyanaz maradt (40-70 cent).

Fotó: Delta
Fotó: Delta
Újdonság viszont, hogy a hagyományos, pénzbedobálós módszer mellett sms küldésével is fizethetünk. 

Az sms küldésének feltétele, hogy valamelyik szlovákiai mobilszolgáltató cég előfizetői legyünk, illetve annak kártyájával rendelkezzünk. Hogy hogyan kell pontosan elküldeni az sms-t, arról pontos utasításokat olvashatunk a parkolójegy-aák oldalára kifüggesztett lapokon. Az sms küldése ingyenes – azaz a mobilszolgáltató nem vesz le plusz pénzt érte, pontosan 40 vagy 70 centet fogunk fizetni. Az sms elküldése után azonnal kapunk egy visszaigazolást a telefonunkra arról, hogy mettől meddig váltottuk ki a parkolójegyünket. A módszer előnye, hogy 10 perccel a parkolási idő lejárta előtt újra kapunk majd egy figyelmeztető sms-t. A pénz befizetéséről érvényes számlát is nyomtathatunk, amelyet a Comorra Servis weboldalán találhatunk meg.

„Három-négy hónapon belül lehetővé tesszük a bankkártyás fizetést is – mondta az igazgató. – Sőt, terveink között szerepel egy mobil-applikáció alkalmazás is.”

Az, hogy a Comorra Servis vette át a parkolórendszer működtetését, nagyjából 53 ezer euróba kerül a város számára. Ugyanakkor megérte ráfordítani ezt az összeget, ugyanis utána jóval több nyereséghez jutna Komárom: tavaly közel 170 ezer euró folyt be a parkolási díjakból, ennek csak 25 százaléka maradt a város kasszájában. A jövőben ez az arány akár 70 százalékig emelkedhet.

DA