Mix 2021. 09. 28.

Maradhat Zamárdiban a Balaton Sound

Két év kihagyás után, csaknem háromszoros bérleti és háromszoros rekultivációs díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál a településen tartott helyi népszavazás eredménye alapján.

Csákovics Gyula (független), Zamárdi polgármestere az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a 2800 szavazásra jogosultnak több mint fele adta le voksát, és a szerdai összesítés szerint mintegy 80 százalékuk a Balaton Sound visszahozatalát szeretné. A szeptember 27-ei képviselő-testületi ülés ez alapján hozta meg a döntését.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A polgármester közölte: meglepte, hogy a szavazók ilyen arányban fogadnák vissza a rendezvényt, miután két éve még fesztiválellenes hangulat uralkodott a kisvárosban. A Balaton Soundot rendező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel azonban nem szűntek meg a tárgyalások.

„Az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy a településnek szüksége van a bevételekre, és a szervezők sem találtak olyan jó helyszínt, mint Zamárdi 3 kilométeres szabad partszakasza” – mondta a polgármester.

Volt, akit az győzött meg, hogy a korábbi évi 55 millió forintos bérleti díj helyett 150 milliót, a 30 milliós strandrekultivációs összeg helyett pedig 90 millió forintot készek fizetni a szervezők a következő 3 évben a településnek. Változott az is, hogy a nulladik nappal együtt négynapos rendezvényt június végén, vagyis főszezonon kívül, és vasárnapot nem érintve szervezik meg a tervek szerint.

A szervezők közleménye szerint a Balaton Sound 2007-óta “rajzolta fel” Zamárdit a nemzetközi fesztiváltérképre, azóta – világsztárok sorát felsorakoztatva – évről évre egyre népszerűbbé tette a déli part egyik legszebb települését. A fesztivál többször lett Európa legjobb zenei rendezvénye, ezzel a város és a Balaton legnagyobb turisztikai és zenei-kulturális attrakciója – írták.

“Nagy elismerés számunkra, hogy Zamárdi lakosai úgy döntöttek, ragaszkodnak a fesztiválhoz, ami a helyi turizmust is magasabb szintre emeli” – idézték Fülöp Zoltánt, a Balaton Sound főszervezőjét.

Bővebb infó és jegyvásárlás: balatonsound.hu