Kultúra 2015. 10. 05.

A Marianum vásárolja meg a szabadidőközpont épületét

A Marianum vásárolja meg a komáromi szabadidőközpont épületét

– adta hírül az Új Szó október 3-án. – A hivatalosan felbecsült áron, 266 ezer euróért veszi meg a várostól.

A szabadidőközpont ezzel nem szűnik meg, még két évig működhet az épület egy részében, illetve a speciális alapiskola a tanév végéig használhatja a tükörtermet tornateremként. Erre Madarász Róbert, az Marianum iskolaközpont igazgatója nyilvános ígéretet tett.

Az Marianumnak a növekvő diáklétszám miatt van szüksége szabadidőközpont épületére, ami közvetlenül a központi iskolaépület mellett áll. A bővítést az alapító, nagyszombati egyházmegye is jóváhagyta.

De vajon hová költözik a szabadidőközpont? A komáromi képviselők közül néhányan felvetették, hogy az épület eladásával bizonytalanná válik a szabadidőközpont további sorsa. Mások szerint viszont éppen az eladással oldódik meg a probléma. (A városnak ugyanis nincs pénze az ingatlan igen csak esedékes felújítására.)

Ezért úgy határoztak: az eladásból befolyt összeget kizárólag az iskolaügyi területén használják majd föl. A pénzből átalakítják más városi iskolák üresen álló szárnyait, amelyet a szabadidőközpont rendelkezésére bocsátanának. Arról egyelőre nem született döntés, mely iskolák lesznek ezek.

A speciális nevelést igénylő gyerekek egy része a „normál” alapiskolákban köt ki

Időközben más problémák is felmerültek. A magyar nyelvű speciális alapiskola további működését csak akkor engedélyezte a közegészségügyi hivatal, ha a tornaórák megtartásához megfelelő helyiséget talál a városban. Az iskolában ugyanis, amely korábban óvodaként funkcionált, nincs tornaterem. Nagy Beáta igazgató arra kérte a testületet, engedélyezze, hogy a tanév végéig ideiglenesen a szabadidőközpont tükörtermét használhassák erre a célra. A képviselők egyhangúan jóváhagyták a kérvényt. Ugyanakkor többen hangsúlyozták: ezzel nem oldódott meg a speciális iskola ügye, amely helyhiány miatt idén már nem tudott új elsősöket felvenni.

img002
A speciális alapiskola komoly gondokkal küzd

Ha nem orvosolják a helyzetet, a speciális nevelést igénylő gyerekek egy része a „normál” alapiskolákban köt ki, ami negatívan hatna az ottani pedagógiai munkára. A speciális iskola vezetése már több éve figyelmeztet a helyhiányra, de az iskola fenntartója, a Nyitrai Járási Hivatal oktatási osztálya és a város vezetése eddig nem talált mindkét fél számára elfogadható megoldást.

Rendkívüli támogatás a Munka utcai alapiskola számára

Ezen kívül vészhelyzet elhárítására kért rendkívüli támogatást a Munka utcai alapiskola. Fekete Zoltán igazgató a testületi ülésen elmondta, nyáron, a nagy szárazság következtében repedések keletkeztek az iskola Kassai utcai épülete egyik osztálytermének mennyezetén. Mint kiderült, egykor koszorú nélkül készült az egyszintes épület, és most megmozdult egy panelelem. Ebben a helyiségben a statikus nem engedélyezte az oktatást, ezért az egyik első osztály részére a könyvtárt alakították át tanteremmé. Csőtörés is volt nyáron az iskolában, egy gerincvezeték lyukadt ki az udvaron. A hibát kijavították, ám további problémák is felszínre kerültek, amelyek miatt bármikor újabb csőtörések lehetnek.

Fotó Új Szó
A gödör visszatakarása előtt további csővezetékszakaszok cseréjére lenne szükség. Fotó: Új Szó

Ezért, még a gödör visszatakarása előtt további csővezetékszakaszok cseréjére lenne szükség, és szeretnék megoldani azt is, hogy az egyes épületeket külön-külön is le lehessen kötni a központi vízvezetékről. A két beruházásra a testület összesen 31 ezer eurót hagyott jóvá.

Forrás: Új Szó