Podcast 2023. 05. 04.

Szia Podcast: Egy szülő nő nem viselkedni megy be a kórházba

Mit tesz egy dúla, alias szülési coach, hogy ne félelmetesen borzasztó élmény legyen a szülés? Előtte, alatta, utána milyen szerepe van egy kismama, majd egy anya életében? Mi valójában az orvos szerepe és miért legalább olyan fontos egy lelki kíséret végig a szülés folyamatán? Lehet más a szülés – dúlát mindenkinek, aki nem hiszi!

Ha csak 4 perced van, az ízelítő kötelező – férfiaknak is!

A Szia Podcast remélhetőleg ad egy olyan mankót a kismamáknak, hogy úgy tudnak majd életük legembertpróbálóbb napjáról dönteni, ahogy azt a szívük és eszük együtt diktálja.

Vataščin Emese 10 éve dúlaként tevékenykedik és rendszeresen felemeli hangját a szüléssel kapcsolatos lehetőségekről. Nem akármilyen módon súlyos és elgondolkodtató dolgokat mond ki, amit még a férfiak is tátott szájjal hallgatnak.

Földel az információk viharában,

és segít megválaszolni egy sor olyan kérdést, melyek sajnos sokszor fel sem merülnek a szülés napjáig. Akkor pedig hidegzuhanyként érheti a kismamákat, ha senki nem mondja el nekik.

Érzelmileg érintettként nem túl jó ismerősként dúla minőségben jelen lenni a szülésnél. A dúlával viszont alakulhat ki később egy jó barátság.

Néhány felkiáltás, mert igenis lehet más a szülés!

  • Tartsunk már ott, hogy egy szülő nőnek ne mondják meg, milyen testhelyzetben nyomja ki a gyerekét!
  • A szülésnek nem kell egy borzasztó, rettegett történésnek lennie!
  • A férfiak cselekvőek, éppen ezért nem tudnak mit kezdeni egy olyan helyzetben, ahol nem tudnak mit csinálni a vajúdó párjukkal.
  • Ha csak visszakérdezünk egy-egy beavatkozásra, hogy miért is van arra szükség, máris szignifikánsan csökkenthetjük a beavatkozások számát.
  • A császárt alapvetően kényelmi szempontból választják a nők, mert félelmetes képet festettek nekik a természetes szülésről. Ráadásul ezt kiszínezik és felnagyítják mások horrortörténetei, szubjektív megítélései alapján.
  • Egy dúlának nem kell, hogy egészségügyi végzettsége legyen. Ha van is neki, akkor is dúla minőségben kell a szülésnél ott lennie, nem hozhat orvosi döntéseket!
  • Az a baj a rendszerrel, hogy az orvosok sokkal nagyobb szerepet kapnak, mint a nők szüléssel kapcsolatos kérdései és lelki megélése, amivel egy orvos szemernyit foglalkozik csak.
  • Hatalmas tévhit, hogy az orvos feladata felkészíteni a nőket a szülésre. A szülés egy természetesen zajló folyamat. Az orvos dolga az, hogy komplikáció esetén beavatkozzon.
  • Egy nő nem tud megnyílni, ha nem érzi magát biztonságban. A szexualitás analógiájával élve, ugyanazok a hormonok, testnyílások kellenek hozzá – és ugyanaz az intimitás is, nem véletlenül!

Podcastjeinket megtalálod az alábbi csatornákon. Iratkozz fel! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast