Mix 2018. 11. 09.

Segítség a tudatos szüléshez

A Másállapotot a szülészetben mozgalom régóta azon munkálkodik, hogy létrejöhessen egy egységes szülészeti protokoll Magyarországon, ahol szem előtt tartják az anyák és a babák érdekeit is. Vajon nálunk, Szlovákiában is szükség lenne egy ilyenre?

Megoszlanak ezzel kapcsolatban a vélemények. Leginkább attól függően, kinek, milyen szülésélményben volt része. Mi szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Komáromi kórház szülészete és újszülött osztálya többször bebizonyította, ott a helye a szlovákiai élvonalban. Sok tanúsítvánnyal és oklevéllel tudják igazolni, hogy náluk az anyukák és az újszülöttek is jó helyen vannak. Ennek ellenére mégis előfordul, hogy testileg, lelkileg sérülve térnek haza az anyukák szülés után.

A szülés – születés az egyik legfontosabb esemény az életünkben, ezért tudatosan kell hozzáállnunk. Bőven van vele dolgunk előtte és sok esetben utána is, fizikailag és lelkileg egyaránt.

Hogyan legyünk tudatosak? Írjunk szülési tervet! Foglaljuk össze konkrétan, egyértelműen, mit szeretnénk és mit nem, hisz ott és akkor csak rólunk van szó. Ha már ezt meg tudjuk fogalmazni, az azt jelenti, hogy foglalkoztunk vele előre. Fizikailag is fel tudunk készülni, hisz városunkban színvonalas szülésfelkészítő tanfolyam és kismama torna működik évek óta az Amaryllis központban. Ez azért is fontos, mert itt nincs főpróba, élesben megy a dolog, a legjobb formánkat kell hoznunk, mikor arra szükség van – ezért kell hát felkészülnünk.

Vannak olyan esetek, mikor nem úgy sikerül a szülés, ahogy szeretnénk. Mikor valami félremegy, lelki, vagy fizikai okok miatt nem működik jól. Ekkor fontos és gyors döntésekre van szükség, amit bizony később kudarcként élhetünk meg. A negatív szülésélményt pedig fel kell dolgozni, nem múlik el magától, hisz a testünk mindenre emlékszik. Ez ugyanígy van az újszülöttek esetében is. Sok felnőttkori fóbiát, szorongást lehet visszavezetni a negatív születésélményre.

Ezért tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy problémamentes legyen életünk egyik legnagyobb és legtermészetesebb eseménye! Legyünk tudatosak! Keressünk olyan közösséget, ahol segíteni tudnak nekünk! Már Komáromban is létezik ilyen, Fészek Családi Kör néven. Tapasztalt anyukák és szakemberek adnak tanácsot, mutatják meg, hogyan kell megírni egy szülési tervet, segítenek feldolgozni a lelkileg nehéz helyzeteket és egy olyan támogató közösséget hoznak létre, ahol tudatos szülők születnek.