Kultúra 2016. 05. 10.

Máshol nem látható felvételeket is levetítenek a Hamvas Béla-portéfilmből a Virágzás Napjain

A Hamvas Béla Alapítvány részvételével az idei Virágzás Napjai programjának központi eseményének számít a Hamvas Béla emléknap, amelyet pünkösdvasárnap tartanak. Az író-filozófus műveiből,  köztük A láthatatlan történet, a Karnevál és A bor filozófiája című írásokból szólalnak meg részletek olyan színművészek tolmácsolásában, mint Rátóti Zoltán és Rudolf Péter. Az előadott részletekről az Alapítvány meghívott vendégei, Hamvas Béla életművének és hagyatékának gondozói beszélgetnek.

Az érdeklődők május 14-én este részleteket láthatnak Katona Zsuzsa és Nyeste Péter készülő Hamvas Béla-portréfilmjéből is. Az alkotók a film készítése során több, Hamvas műveihez szorosabban kapcsolódó személyt is megszólaltattak. A végleges filmbe csak részletek kerülhetnek ezekből a vallomásokból, azonban a fesztivál keretében levetítésre kerülő beszélgetésekből, “itt és most” vágatlan felvételeket, két interjút teljes hosszában is bemutatnak.

Hamvas Béla életműve a magyar szellemi életben kiemelkedő jelentőséggel bír. Ő volt az egyik legjelentősebb gondolkodó, aki Magyarországon utat nyitott az egyetemes emberi tradíció gondolatkörének megismeréséhez. Egyik legfontosabb tanítása számunkra az, hogy: “Nem rendszereket kell alkotni, hanem az ébresztő elemek folyamatos sorát biztosítani”.

Szólj hozzá!