Kultúra 2016. 05. 10.

A legkisebbektől a legnagyobbakig – Virágzás Napjai pünkösdkor az Őrségben

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Virágzás Napjait, az Őrség pünkösdi fesztiválját május 13-16. között több őrségi helyszínen. A rendezvény az elmúlt évek során a klasszikus és kortárs zenei szcéna rangos eseményévé vált, ami az idén tovább erősödik.

A „legkisebb” előadó a 8 éves Kelemen Gazsi lesz (aki jelenleg épp a Virtuózok döntőjénél tart). Ami pedig a „nagyokat” illeti – a visszatérő Kelemen Barnabás – Kokas Katalin házaspár mellett – olyan zenei nagysággal bővül a fesztivál előadóinak köre, mint az idén 83 éves Vásáry Tamás zongoraművész, karmester.

Az idei fesztivál nyitánya a kercaszomori református templomban lesz május 13-án, pénteken: itt Kokas Katalin hegedűművész tanítványaival, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóival ad közös koncertet. Másnap délután Vásáry Tamással játszik a fesztivál központi helyszínének számító Malom Látogatóközpontban, Őriszentpéteren. Napközben itt zajlanak különféle gondolatébresztő tudományos előadások, esténként színházi előadások, filmvetítések, a legkisebbeket reggelente várja az Iciri-piciri játszóház.

Szombaton az őriszentpéteri Pajtaszínházban játszik a Másik János Heart Rock Company, vasárnap pedig a Müller Péter Számi AndFriends zenekar.

A fesztivál központi eseménye a Hamvas Béla emléknap lesz pünkösd vasárnapján. A szervezők a Hamvas Alapítvánnyal közösen fotókkal, filmvetítéssel, képzőművészeti alkotásokkal és Hamvas művein keresztül idézik fel a 20. század egyik legnagyobb magyar gondolkodójának alakját, Rátóti Zoltán és Rudolf Péter színművészek közreműködésével.

A rendezvény zárónapján, pünkösd hétfőn Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész szóló koncerttel lép fel a fény templomában, a veleméri Szent Háromság-templomban, délután pedig a Zala Szimfonikus Zenekar zárja a fesztivált az őriszentpéteri Művelődési Házban.

A részletes program a Virágzás Napjai honlapján található.

viragzas_napjai_2016_masik_janos viragzas_2016_mullerpetersziami

Szólj hozzá!