Kultúra 2024. 01. 23.

Mefisztó a Komáromi Jókai Színházban

Pénteken (január 26-án) mutatja be a Komáromi Jókai Színház a Mefisztót: a Klaus Mann regénye nyomán készült „karrierjátékot” Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezte, az előadás szövegkönyvét Varga Emese dramaturg írta. A főszerepben Gál Tamás látható.

A Mefisztó történetét Szabó István Oscar-díjas filmadaptációjának köszönhetően mindenki ismeri: Hendrik Höfgen minden ízében, zsigerében, gondolatában színész. Igazi kaméleon, aki az életét is szerepként éli: igény szerint hősszerelmes, máskor intrikus, ha kell, bohóc vagy táncos komikus. Tehetséges művész, akit szeret a közönsége, elismernek a kollégái, lelkesen támogatnak a nők – ő pedig mindent eszközként használ a céljához vezető úton. Karrierje a húszas évek forrongó, forradalmi hangulatú  színházi közegében indul, aztán a háttér fokozatosan elsötétül: az utcákon egyenruhás hordák garázdálkodnak, elkezdődik a jó németek és a rossz németek szétválasztása… éppen felemelkedőben a Harmadik Birodalom. Höfgen dönt – és megköti a maga alkuját a hatalommal.

A komáromi Mefisztó az epikus és a dramatikus színház eszközeit váltogatva egy sokrétű, komplex játékba vonja be a nézőt: egyszerre meséli egy karrier történetét, firtatja a színház mibenlétét és teríti elénk egy világégés előjeleit.

„Ez az előadás megmutat egy embert – egy rendkívüli színészt hatalmas érzelmi intelligenciával, roppant nagy szakmai tudással –, aki bekerül egy helyzetbe, amiben a színház kérdőjeleződik meg. Elkezd egy végtelen küzdelmet, közben pedig nem veszi észre, hova sodródik. A végére győz a színész és eltűnik a személyiség. Sajnos, a szerep csak a fejünkben létezik. Ha eltűnik a személyiség, és csak a szerep marad, akkor az nincs – mondta el az előadás kapcsán Béres Attila rendező. – Egy idő után Höfgent kétségbeesett lépései, hogy színész maradjon, olyan kompromisszumokra késztetik, amelyek a mai néző tudása szerint vállalhatatlanok. Ma elképzelhetetlen, hogy a fasizmussal bármiféle közösséget vállalok. De akkor ez a tudás még nem volt meg. Azt meg majd mindenki eldönti maga, hogy most mi van.”

Az előadásban a komáromi társulat valamennyi tagja és számos vendégművész szerepel. A főbb szerepekben Gál Tamás (Höfgen), Mokos Attila (Göring tábornagy), Farkas Franciska m. v. (Juliette Martens), Katona Eszter m. v. (Barbara Bruckner), Kiss Szilvia (Nicoletta von Niebuhr), Matusek Attila (Otto Ulrichs) és Szebellai Dániel (Hans Miklas) látható. A jelmezeket Pilinyi Márta m. v. tervezte, a díszlet Horesnyi Balázs m. v. munkáját dicséri.

Fotógaléria az előadásról: