Kultúra 2023. 07. 11.

Petőfi 200 – Szarka Gyulával és a Csavar Színházzal

Petőfi 200 címmel jubileumi emlékműsor lesz látható a Csavar Színházzal és Szarka Gyulával Észak-Komáromban, a Tiszti pavilon szabadtéri színpadán. Az emlékműsorra 2023. július 15-én, szombaton 16:30-tól kerül sor. A belépés díjmentes! 

  • A műsor első részében, 16.30-tól A helység kalapácsa című előadást láthatjuk a CSAVAR Színház – GÁL TAMÁS előadásában.

Az elősadást Gál Tamás (Jászai-díjas) színész és előadóművész vitte színpadra nagy sikerrel először Kováts Marcellel majd Bodonyi Andrással. Azóta több mint 1000 alkalommal játszotta nélkülözhetetlen partnereivel: Mester Lászlóval, Kulin Eduárddal és Lakatos Áronnal.

A városi komédiák hangulatát idéző produkció Petőfi páratlan humorával, groteszk elemekkel fűszerezve tárja elénk ezt a különös világot. Az előadást a közönséggel való állandó komunikáció, a sokszor improvizációnak tűnő stílusgyakorlat és interaktív játékmód teszi fergeteges komédiává.

Ez az előadás a IX. Nemzetközi Kaleidoszkóp Versfesztiválon Budapesten a Merlin Színházban kirobbanó sikert aratott, a közönség 11-szer tapsolta vissza, s az előadás vajdasági turnét nyert. Az előadás azóta több díjat nyert színházi fesztiválokon. Az előadás 0-tól 100 éves korig bárkinek remek szórakozást ígér!

Előadja: Gál Tamás (Jászai- és Dosky-díjas színművész)
Zenész: Lakatos Áron

  • Este 19:00 órai kezdettel SZARKA GYULA és zenekara „Petőfi dicsérete”  című koncertjét adja elő

Szarka Gyula Kossuth-díjas előadóművész és zeneszerző már hosszú ideje foglalkozik Petőfi újraélesztésével, költészetének zenés megjelenítésével és verseinek megzenésítésével. A bicentenárium (Petőfi 200) tiszteletére megjelenő Petőfi dicsérete című koncert (melynek dalai albumon is megjelentek) olyan közismert dalokat tartalmaz, mint a Pató Pál úr, Reszket a bokor, Falu végén kurta kocsma, A tintásüveg, Megy a juhász szamáron, A szabadsághoz, vagy a Szerelem és bor. A címadó dal vadonatúj szerzemény, kifejezetten erre az alkalomra született, szövegében megidézve Petőfi karizmatikus sorait. „Petőfi szabadságvágya, humora, dinamizmusa követendő példa lehet a mai fiatal korosztály számára. Meggyőződésem, hogy a zene segítségével közelebb hozhatjuk annak lehetőséget, hogy a ma embere újra felfedezze magának Petőfi zsenialitását!” – vallja Szarka Gyula.

Csatlakozzon Ön is a Petőfi-bicentenáriumhoz, ünnepeljük meg méltóképpen Komáromban a magyar irodalom egyik legfényesebb csillaga, Petőfi Sándor születésének kerek jubileumát!