Kultúra 2022. 11. 29.

Megjelent a Jóvilágvan legújabb dala, a Lilit

Az Éjszaka Királynője eljön értünk! Az első nő apokrif alakját tárja elénk a Jóvilágvan zenekar negyedik lemezén található Lilit c. dal. Sőt, most megjelenő videoklipjükben meg is elevenedik. 

Lilit alakja feminista jelkép, Éva ellenpárja, a meg nem alkuvó, alá nem rendelődő, a kárhozat árán is önálló, forrongó, lázadó, ugyanakkor a nőiségét teljeskörűen megélő démoni alak. Ahogy Lilit jelleme, úgy megítélése is kettős. Egyszerre fekete és fehér, egyszerre démon és az isteni tudás birtokosa, a Szent Szajha.

„Izgalmasnak tartottam a női archetípus ezen alakját, kettőssége, összetettsége miatt. Története mifelénk alig ismert, de úgy hiszem, megértésével csak gazdagodhat világképünk, gondolatvilágunk.” – meséli a Jóvilágvan énekesnője, Bokor Réka. 

„Emlékszem, a dalt Gombaszögön szereztem Boss VE-20 pedálommal játszadozva. Egy kéznél lévő fakanállal egy fotelt püfölve „doboltam fel”, majd szép lassacskán kialakultak a sorok, a szerkezet és a vokálok. Az ének három szólamban szól, kisebb, szándékos diszharmóniákkal vegyítve, ezzel is érzékeltetni akartam Lilit személyiségének rétegeit, kiszámíthatatlanságát.

Ezt a vázlatot mutattam aztán meg a zenekarnak, a hangszerelését volt gitárosunk, Szabó Máté végezte, s a Gila stúdióban kapott végső formát.”

Lilit a fellegeken táncol! 

A dalhoz készült klip Fóti Dávid alkotása. Elkészültét a Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiuma támogatta.

A dalban a lobotomia_collective két táncosa, Turchányi Zsófia és Angilella Katerina személyesítik meg Lilit alakját.

„Turchányi Zsófit a Sors hozta az életembe. 7-8 éve egy királyhelmeci kiállításon úgy beleszerettem egyik festményébe, hogy azonnal meg is vettem. Később a közösségi platformokon láttam, hogy a képzőművészeten kívül tánccal és írással is foglalkozik. Negyedik lemezünkkel egyidőben jelent meg első regénye. Budapesti lemezbemutatónkon cseréltünk: ő adta a Zajlást, én adtam A folyó balladáit.

Gyorsan neki is láttam az olvasásnak, s megdöbbenve vettem észre egy lapozás után az elém meredő fejezetcímet: Lilit. Mekkora az esély erre?? 

Ezen felbuzdulva gyorsan megkértem, hogy tetoválásaimat is ő készítse el. Így, egy Turchányi művel magamon lettem teljes. 

Amikor a klipről gondolkodtam, eszembe jutott mindez, s biztos voltam benne, hogy Zsófival kell együttműködnöm a megvalósítás során. Az ő táncospárja a szintén szemtelenül fiatal és rendkívül tehetséges Angilella Katerina. Ő személyesítette meg az angyali Lilitet.

Fóti Dáviddal az idei Völgylila folkhimnusz forgatása során ismerkedtünk meg, s nagyon élvezem a vele való munkát. Csodás személyisége mellett profizmusához sem fér kétség. Mind az ötletelés, mind a forgatás, mind az utómunka rendkívül élvezetes volt.

Tanúskodjon minderről maga a videóklip, mely igyekszik láttatni, hogy a kettősség alkothat egységet, Lilit mindkét énjét szereti és tiszteli, sőt egyik a másikára épül.

-sajtóhír-