Város 2024. 05. 13.

Megszépült az Igmándi erőd

Pénteken délután került sor a dél-komáromi Igmándi erőd felújított részének ünnepélyes átadására. A projektátadó eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint dr. Molnár Attila, a város polgármestere, valamint Keszegh Béla, Észak-Komárom vezetője is is felszólalt. A vendégeket Vizeli Csaba, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte.

Dr. Molnár Attila hangsúlyozta, hogy Komáromnak kiemelkedő szerepe van a régióban, és az idegenforgalom fontos része a település fejlődésének, melyet a Monostori híd megépítése, a Brigetio Gyógyfürdő és az erődök felújítása is erősít. A mostani beruházás az összetartozás szimbóluma, mivel határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően valósulhatott meg.

Czunyiné dr. Bertalan Judit kiemelte, hogy Komárom gazdasági és infrastrukturális fejlődése mellett fontos a kulturális értékek megőrzése. Az erődök múltbéli üzenetei szerves részét képezik a város identitásának, és azok felújítása a múlt iránti tiszteletet és az identitás erősítését szolgálja.

Szijjártó Péter méltatta a magyar-szlovák együttműködést, mely lehetővé tette az Igmándi erőd felújítását, és hangsúlyozta, hogy a komáromi erődrendszer fontos szerepet játszik a város fejlődésében és az összetartozás érzésének erősítésében. A város fejlődése évek óta folyamatos, ami például az új munkahelyek létrehozásában is megmutatkozik.

Szijjártó Péter emellett kiemelte a magyar-szlovák kapcsolatok kiváló voltát és azt, hogy a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés mindkét országnak és a régió lakóinak is előnyére válik.

Komárom, az erődök városa

A komáromi erődrendszer történetét, végleges kialakítását a török, majd a napóleoni háborúk határozták meg. Mai formáját I. Ferenc osztrák császár és magyar királynak köszönheti, aki 1809-ben elrendelte, hogy a birodalom legnagyobb erődjévé építik ki Komáromot, mely szükség esetén 200.000 fős hadsereg befogadására képes. Az építkezések azonnal megkezdődtek és 1877-ig tartottak. Eredményükként létrejött a komáromi erődrendszer, melynek észak-komáromi (Szlovákia) tagjai az Öreg- és az Újvár, a vág-dunai hídfő, a Nádor- és Vágvonal; dél-komáromi tagjai a dunai hídfő (a Csillagerőd), az Igmándi és a Monostori erőd.