Mix 2019. 07. 04.

Megszűnhet a gyakori torlódás az Erzsébet-hídon?

Több esetben okozott gondot a fény irányjelző az Erzsébet-híd magyarországi hídfőjénél, ami gyakran torlódásokat és hosszú sort eredményezett.

Ennek kezelésére kezdeményezett egy találkozót Keszegh Béla polgármester az illetékes szervekkel, amelyen részt vett az északi és déli oldal rendőrsége, a Magyar Közút Nonprofit zrt., amelyhez tartozik az irányjelző, továbbá a két önkormányzat képviselete. A találkozó részvevői megegyeztek abban, hogy az elsődleges szempontnak a biztonságnak kell lenni, ugyanakkor az Erzsébet-híd állapotát is befolyásolja a torlódás.

Az irányjelző kezelője egy szakmai tanulmányt rendelt, amelynek része volt a forgalomszámlálás és alternatív beállítások kidolgozása. Ennek értelmében a közeljövőben a zöld-idősáv az északi oldalról érkezőknek a jövőben 30 százalékkal emelkedne. A változást folyamatosan értékelik, hogy milyen hatással lesz a forgalomra. Elsősorban az állomás irányából érkezőket és a zebrán átkelő gyalogosokat befolyásolja, de a további (dél-komáromi) kereszteződésekben is sűrűsödik a forgalom.

A jelenlevők egy olyan megállapodásban is megegyeztek, hogy az észak-komáromi városi rendőrség folyamatosan figyeli a forgalmat a felszerelt kamerákon keresztül. Amennyiben sor alakul ki, úgy egy átmeneti időre, a rendőrség jelzése alapján, kikapcsolják az irányjelzőt. A sofőrök az ilyen jellegű észrevételeit  a városi rendőrség központi számán, a 159-es hívószámon tehetik meg.

Az egyeztetés résztvevői a folyamatos értékelést tartották szükségesnek, mivel a nyári, majd az utána lévő időszakban is más idősávokban a legintenzívebb a forgalom. Ugyancsak jelentős hatással lehet majd a dél-komáromi ipari park bővülése és az új Duna-híd átadása.