Város 2017. 08. 07.

Megújul az uszoda nagymedencéje

Megújul a komáromi uszoda nagymedencéje. Vasbetonra cserélik az 1985-ben átadott medence régi, fémből készült, időközben elrozsdásodott falait, emellett modernizálják a padlófűtést.  A felújításra 150 ezer eurót hagyott jóvá a városi képviselő testület még a tavasszal. Azonban a munkálatok megkezdésével már látni, hogy a teljes renoválás többe fog kerülni. 

A komáromi uszodára már igencsak ráfér egy alapos renoválás. „Amikor 2013-ban az uszodát is működtető Comorra Service igazgatója lettem, felmérettem, hogy mekkora összegre lenne szükség ahhoz, hogy minden, uszodát érintő problémát orvosoljunk – mondta el lapunknak Nagy Tamás igazgató. – Nos, nagyjából 1 millió 800 ezer eurót számoltunk össze. Ekkora összeget azonban nem tud egyszerre előteremteni a város, ezért lassan, fokozatosan szépül meg az épület.”

2013-ban megújult a tetőszerkezet a nagy- és a kismedence fölött (56 ezer és 38 ezer euró), 2015-ben pedig a kismedence kapott új arculatot (85 ezer euró). Idén pedig a nagymedence renoválására kerül sor.

Amikor két évvel ezelőtt, a kismedence felújításakor Nagy Tamás igazgató körbevezette az újságírókat az uszodában, saját szemmel is tapasztalhattuk, milyen megdöbbentő állapotban van a nagymedence alulról. A harminc évvel ezelőtt készült, akkor legmodernebbnek számító, fémlapokból álló szigetelés mindenfelé elrozsdásodott, helyenként hosszú vonalakban csordogált róla a víz, csöpögött. Mint kiderült, a fémborítást 10-15 évente cserélni kellett volna. Nos, a medence végül már balesetveszélyessé vált, úgyhogy idén tavasszal megtiltották a használatát.

„A régi fémlapos borítás helyett vasbeton burkolatot kap a medence, illetve megújul a plafon is – mondja Nagy Tamás. – Az egész mélyebb lesz: az eddigi 1.20-1.80 méter helyett ezután 1.80-2.40 méter mélységű lesz. Ezáltal a komáromi vízilabdacsapat is kedvezőbb körülmények közt fog edzeni.”

Ezen a részen már régen nem működött a padlófűtés, csak radiátorok igyekeztek kifűteni a helyiséget (nem sok sikerrel). „Azt gondoltuk, a medence körüli padlófűtést meg tudjuk újítani – folytatja az igazgató. – Sajnos azonban a bontás után derül ki, hogy komplett cserére van szükség. Így várhatóan a felújítás költsége is emelkedni fog.”

A felújított medence átadására leghamarabb októberben – novemberben kerülhet sor. Az uszoda renoválása ezzel nincs kipipálva: a következő években, fokozatosan szeretnék orvosolni a problémákat.

DA