Város 2014. 05. 29.

Rendbe rakják a Víztorony környékét

A napokban indultak el azok a munkálatok, amelyek célja a város szimbólumának számító torony és környékének rendbe tétele. A szemét és a falfirkák takarításán túl járórészek, padok, zöld terület és egy emlékhely is kialakításra kerül. A több ezer eurónyi munkálatok támogatók bevonásával valósulnak meg.

Víztorony 3

„Még tavaly ősszel jött a gondolat, hogy valamit tenni kéne a méltatlanul elhanyagolt Víztoronnyal és a környezetével. Mivel a kiszemelt területnek több tulajdonosa van, a műemléknek számító torony pedig a Nyugat-szlovákiai vízügyi vállalat tulajdona, így egy hosszú engedélyeztetési folyamat előzte meg a munkát. Minden részlethez megszereztem az engedélyt, és minden munkához kikértem a szakemberek véleményét. Elkészültek a tervek, majd elindult a gyűjtés. Minden részlet támogatók bevonásával valósul meg” – mondta el Keszegh Béla (független) városi képviselő, a folyamat kezdeményezője.
Az első körben letakarítottak több mint 100 négyzetméternyi festett falfirkát. A műemlékvédők által jóváhagyott speciális vegyi anyaggal szedték le a festéket, majd egy speciális viaszréteg került a falra, aminek segítségével a következő festékfoltok már forró vízzel is lemoshatóak. Csak a graffiti eltávolításának a költsége 1600 euró fölött volt, pedig sok ajánlat közül választották ki a legolcsóbbat – árulja el a részleteket a városi képviselő.

Víztorony 2
Két hónapba telt az engedélyek beszerzése. Ez idő alatt támogató partnerekre is leltek, így megkezdhették a munkálatok első szakaszát.

A torony körüli belső részen a gazos, üvegszilánkokkal teli földet kiszedték, majd a mederbe gazosodást gátló geotextil, arra pedig zúzott kő került. A külső részre szegélyt raknak, oda szintén egy járda lesz kialakítva. A betonperemre padokat készítenek, a zöld területet termőfölddel töltik fel, majd a zöld rész is új arculatot kap. Egy támogató segítségével lesznek biztonsági kamerák – mivel jelenleg ezen a helyen kábítószeresek és alkoholisták ücsörögnek – de ingyenes internet is szolgálja majd az ide érkezőket. A következő szakaszban egy néhány méter széles kiülő is helyet kapna a domboldalon.

Víztorony 4
A tornyot körbevevő betonszegélyen bévül zúzott kaviccsal borított járdarész készül, mely alá geotextil kerül, hogy megakadályozza a gyomosodást.

„A Víztorony letakarítása mellett szeretnénk feléleszteni az ún. ráczkerti örökséget. 114 évvel ezelőtt ezen a területen kezdték rúgni a bőrt a komáromi lilák, a helyi focicsapat. Több mint száz éve még itt vendégeskedett a Fradi, vagy az MTK. A helyi fociklubot megszólítva egy emlékhelyet szeretnénk készíteni, hogy a Ráczkert öröksége megmaradjon a komáromiak számára” – magyarázza Keszegh Béla. „A torony szomszédságában egy QR kódos tábla is helyet kap majd a Pons Danubii EGTC-nek köszönhetően. A turisták az okos telefonjaikkal magyar, szlovák és angol nyelven kaphatnak információt szöveg, kép és videó formájában. A szöveget Mácza Mihály történész állította össze, az okostelefonon elérhető kisvideóban pedig Dráfi Mátyás hangja kalauzol” – teszi hozzá a képviselő.

Víztorony 5
Ez a hely egykoron Ráckert néven volt ismert, és a múlt század elején a KFC futball csapatának pályája volt itt.

A csütörtöki tájékoztatón jelen volt Cséplő Gábor, a KOMVaK (városi vízművek) igazgatója. A vállalat a kiadások oroszlánrészét vállalta magára, leginkább a gépparkjával és rendelkezésére álló anyagokkal segítve. „Az ötletet örömmel fogadtuk, hiszen a KOMVaK hivatalos logójában is ott található a 112 éves víztorony. Szeretnénk, ha a komáromi családok és a turisták újra birtokukba vennék a környéket, hiszen télen és nyáron is ideális pihenőhely a város belvárosához közel. Ahogy ez a kezdeményezés, de több más korábbi is bizonyítja, a KOMVaK mindig partner a város javát szolgáló dolgokban” – összegezte Cséplő Gábor.

Víztorony 6
Keszegh Béla zárszóként köszönetét fejezte ki minden eddigi támogatónak, és reméli további segítők jelentkezését.

A munkák anyagi vonzatát nehéz pontosan meghatározni, mivel a legtöbb szponzor elvégzett munkával járult hozzá a folyamathoz, de a kezdeményező szerint az összköltségek bizonyosan meghaladják a 10 ezer eurós tételt. A legelső munkák már a napokban megvalósultak, a következő hetekben a további elképzelések kerülnek sorra fokozatosan.
„Abban bízunk, hogy valójában mi csak a kezdőlökést adjuk meg ezzel a csinosítással. Reményeink szerint a jövőben ez egy takaros belvárosi menedékhely lesz, ahova majd a vállalkozók is szívesen fektetnek. Hogy a Víztoronyba kilátó, kávézó vagy mi más kerülhet, az majd elválik. Korábban a Jókai színház is gondolkodott egy kamaraterem kialakításában a toronyban. Mi annyit tudunk tenni, hogy ezzel feldobjuk a labdát, és bízunk a folytatásban” – fejti ki Keszegh Béla.

További információ: 0905 351 083

Before / After
Before / After