Oktatás 2023. 09. 26.

Megújult a Béke utcai óvoda – modern külső és hőszigetelés

Tovább folytatódik az oktatási intézmények felújítása Észak-Komáromban. A tanévkezdésre megújult egy újabb. Ezúttal a több mint 80 gyerekkel foglalkozó Béke utcai óvodában valósult meg egy jelentős fejlesztés. Az önkormányzat a kiadások nagy részét a Envirofond támogatásából fedezte, e mellett biztosítva a pályázatban előírt önrészt. 

A Béke utcai Óvoda energetikai hatékonyságának növelése elnevezésű projektre az önkormányzat sikeresen pályázott, elnyerve 381 ezer eurós összeget. A sikeres közbeszerzésnek köszönhetően a munkálatok összegeit 300 ezer euróra sikerült leszorítani, amelyben az önkormányzat vállalja a szükséges önrészt.  

A fejlesztés fő célkitűzése az óvoda épülete energiahatékonyságának növelése. Az rekonstrukciós munkálatok által jelentősen javultak az objektum építészeti adottságai, növekedett az energiahatékonyság és jelentősen csökkennek a hőveszteségek a fűtési időszakban. A külső falak hőszigetelése mellett lecserélték és szigetelték a tetőszerkezetet, továbbá a legalsó és a legfelső szint is új szigetelést kapott. A munkálatoknak köszönhetően jelentősen megváltozott az épület külleme, hiszen a korábbi foszló vakolat eltűnt és modern külsőt kapott az oktatási intézmény. 

Az 1957-ben megnyíló óvoda felújítását idén április közepén kezdték és a tanévkezdésig a munka sikeresen lezajlott. Az intézménybe jelenleg 81 gyermek jár, 4 osztályba, amelyből 3 szlovák és 1 magyar.

„Továbbra is a prioritások közé tartozik az oktatási intézmények felújítása Komáromban, szeretnénk, hogy a komáromi gyerekek a legjobb körülmények között tanulhassanak. Az óvodákon kívül szinte az összes alapiskolára van pályázati beadványunk, különböző forrásokat célozva, ezzel megalapozva a felújítások folytatását” – mondta el Keszegh Béla polgármester.

Komáromban jelenleg 917 óvodás van, akik közül 735 jár az önkormányzat által fenntartott intézményekbe. 11 épületben 12 önkormányzati óvoda működik, melyből 5-5 magyar és szlovák, továbbá 2 vegyes oktatási nyelvű intézmény. Az önkormányzati intézmények mellett 2 egyházi és egy speciális óvoda is működik Komáromban.  

-sajtóhír-

Így nézett ki az óvoda a felújítás előtt:

A felújítás alatt:

És végül a megújult épület: