Oktatás 2023. 10. 12.

Izgalmas TIKI-TAKI tanösvény a Csillag Óvodában

Létrejött a környezeti nevelést támogató, soron következő óvodai TIKI-TAKI tanösvény Komáromban. A projekt célja, hogy a gyermekek minél jobban megismerjék, megszeressék környezetük élővilágát.

Csintalan Both Zsuzsanna, az óvoda igazgatónője, illetve az óvoda alkalmazottjai nagy lelkesedéssel és odaadással láttak a projekt kivitelezéséhez, szem előtt tartva a pedagógusok mindenkori szlogenjét: „Mindent a gyermekért!“

A megvalósítás során volt alkalmuk megtapasztalni az önkéntességgel illetve a közösségépítéssel kapcsolatos kihívásokat, buktatókat és sikereket egyaránt.

A mini tanösvény a természet egy kis szelete; a gyermekek számára egy olyan titokzatos világot mutat be, amelyben tudatosan épít a természetes kíváncsiságukra, s kiemelten kezeli a játékosságot, élményszerűséget, felfedezést, kutakodást, gondolkodást, önálló elmélyülést, a problémahelyzetek felismerését, a megoldások keresését.

A tanösvény segít olyan szokások, szokásrendszerek, viselkedési formák megalapozásában, illetve képességek és készségek tudatos fejlesztésében, amelyek elősegítik a természetes és az ember által épített, létrehozott környezettel – pontosabban az ott lévő értékekkel – való harmonikus kapcsolat, a környezeti problémák iránti érzékenység, a helyes értékrendszer, a természet-, és a környezetbarát magatartás alapjainak megteremtését. A tanösvényen való tájékozódást egy térkép és egy kővel kirakott utacska segítik, melyről több helyre is el lehet jutni.

A pihenő részen a gyermekek lepihenhetnek a kis fa padocskákon, miközben megtekinthetik a didaktikai táblákon ábrázolt nálunk honos madarakat, valamint megfigyelhetik, hogy melyik madáretetőt látogatják.

A következő „állomás“ a mezítlábas ösvény, melyen 12 különböző, lábat masszírozó, főként természetes anyag található. Ezt követően a gyermekek megismerkedhetnek a gazdasági – őszi, tavaszi – növényekkel, konyhakerti növényekkel, gyógynövényekkel. A mini tanösvény részét képezik a veteményes kert is. A kertmodell lehetőséget nyújt az emberi beavatkozás hatására bekövetkezett változások megfigyelésére, a természettel való kapcsolattartásra.

A kerti munka közösséget is alakít, emellett résztvevői saját maguk is megtapasztalhatják, hogy magokból, palántákból miképpen lesz kész növény, valamint termés.

A folyamatos megfigyelések segítségével a gyermekek tapasztalatot szereznek a komposztálás folyamatáról, megismerik a komposztálás fázisait, annak hasznosságát, ezt szolgálja a komposztáló is. A fenntarthatóság gondolatát közvetítve, játszva ismerik meg a gyermekek az újrahasznosítás jelentőségét.

A tanösvényen található egy rovarhotel is – melyet a gyermekek maguk készítettek el, és megfigyelhetik a tavaszra beköltözött rovarokat. A tanösvény létrejöttét több program kísérte végig. A tervezésbe, munkálatokba és a különböző programokba aktívan bekapcsolódtak a TIKI-TAKI Polgári Társulás tagjai, a Jókai Alapiskola alsó tagozatos tanulói, továbbá Sýkora Hernády Katalin szakmai megalkotó vezetése alatt a Selye János Egyetem Tanárképző Karának hallgatói is, akik tanulmányaiktól függetlenül, ám összetartó csapatként vették ki részüket a projektből.

A tanösvény létrejöttének fő támogatója a Nadácia SPP volt, valamint Sýkora Hernády Katalin közbenjárása nélkül nem valósult volna meg. A projektet több helyi vállalkozó és magánszemély is segítette, köztük az óvodát látogató gyermekek szülei, a ByMaX s.r.o., Korekt s.r.o., Barta Erik és Ing. Šagát Štefan.