Oktatás 2024. 04. 05.

Megújult a Diákhálózat elnöksége

A Diákhálózat XLI. Hallgatói Parlamentje március 22-24. között került megrendezésre a brünni Kazinczy Ferenc Diákklub (Kafedik) és a prágai Ady Endre Diákkör (AED) szervezésében Koppánymonostoron.

A Diákhálózat képviselői többek között megvitatták, milyen volt a szervezet elmúlt fél éve, és hogy milyen célokat tűztek ki maguk elé. A főbb témák közé tartozott például a Diákhálózat alapszabályának megújítása is, hogy naprakész legyen minden szervezeti kérdést illetően, a Felsőoktatási Tájékoztató Körút (FTK) sikeres lebonyolítása, valamint a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor (GMT) megszervezése is. Kulcsfontosságú szerepet játszott az egyetemisták számára szakmai gyakorlatot biztosító SzakGyak program fejlesztése is, mely keretein belül a szervezet mára már több, mint tíz céggel folytat közös munkát. Egyes tagszervezetek ismertették jövőbeli terveiket, így szó esett az április 10-12. közt megrendezésre kerülő Pozsonyi Ifjúsági Napokról és a május 3-5. közti PirKADat eseménysorozatról is.

A hasznosan eltöltött időt követően a Hallgatói Parlament tagjai szavazati jogukkal élve részt vettek az elnöki választásokon, így hallatva politikai hangjukat. A szlovákiai magyar egyetemi élet szervezői ezzel az összetartást és a felelős döntéshozás fontosságát igyekeztek hangsúlyozni, ugyanis a mindannyian egy közös célért küzdenek – a működő fiatal magyar értelmiségi élet megteremtéséért. Ennek az összetartásnak a bizonyítéka, hogy a résztvevők együtt, csapatként indultak a szavazóurnákhoz.

Kovács Krisztián lemondását követően a tagszervezetek Hrapka Sárát, a Kassai Állatorvostudományi Egyetem elsőéves hallgatóját választották meg új elnöküknek, egyben hálájukat fejezték ki a leköszönő elnöknek odaadó munkájáért.

A megújult elnökség listája:
Hrapka Sára – elnök
Horváth Norbert, Kontra Martin Róbert – elnökséget vezető alelnökök
Molnár Imre – belügyi alelnök
Kubovics Gergely Máté – belkapcsolatokért felelős alelnök
Matus Fanni – külügyi alelnök
Bertók Anikó – gazdasági alelnök
Sulczi Dóra – marketingért felelős alelnök
Horváth Zenkő Veronika – oktatásügyi alelnök
Farkas Boglárka – IT-alelnök
Csóka Zsófia – Alma-főszerkesztő
Kelemen Ádám – Gímesi Művelődési Tábor-főszervező
Méhes Klaudia – sajtóreferens
Bartalos Mónika, Bartalos Réka – Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK)-koordinátorok
Sztyehlík Fanny – Szakmai Gyakorlatok (SzakGyak)-koordinátor
Pivoda Vivien, Soltész Luca – Felsőoktatási Tájékoztató Körút (FTK)-koordinátor
Krajnyík Fanni – DiNaMit-koordinátor
Domin Henriett – főellenőr
Fáber Benedek Soma – ülnök
Elnökségi posztjukról távoztak Kovács Krisztián (elnök), Garai Viktória (elnökséget vezető alelnök), Lakky Péter (külügyi alelnök) és Gálffy Emese (FTK-koordinátor).