Kultúra 2017. 07. 11.

Messze szállt a Balaton hangja…

Ha fesztiválszezon, akkor a vízparti csapatást sem szabad kihagyni… Azt mondják, a SZIGET a legnépszerűbb, a VOLT a legigényesebb, de a BALATON SOUND az, amelyik a legnagyobbat szóló magyarországi fesztivál. Hisz a víz csak úgy viszi a tombolás hangját… Persze mindeközben a Soundra főleg a house rétegzenét kedvelők gyűlnek össze közel s távoli régiókból egyaránt. Majd’ 20 helyszínen, több mint 300 fellépő fordult meg az 5 nap alatt, köztük mintegy 100 nemzetközi sztárt, és 7 top DJ-t is sikerült elhozni, akik több százezer embert varázsoltak el egy hosszúhétvége erejéig.

Ha fesztiválozásra adja az ember a fejét, nagyon elő kell készíteni a pénztárcát, hiszen nem az úgymond diákbarát árak a jellemzők. De nem spórolni jön ide az ember, ezért nem szabad azon agyalni, hogy ennyiből akár egy tengerparti kirándulás is bőven kifutná. Hiszen ne feledjük, ott nincs ömlesztve ennyi színpadon ennyi jó zenei program ennyi látványelemmel és szórakozási lehetőséggel megtűzdelve. Aki gondolt egyet leugorhatott egy hatalmas felfújható matracra, vagy csörlővel végigcsúszhatott a közönség feje felett kifeszített drótkötélen. Bungee jumping, ringispíl, óriáskerék, party boat, vízen úszó partiaréna – minden van, ami egy jó hétvégéhez kell.
A gyakorlott fesztiválozók már tudják, minél korábban és minél közelebb érdemes szállást foglalni a bejárathoz, így a napközbeni partifürdőzés és az esti közlekedés is kényelmesen megoldható. A belépő pontokhoz tartó út folyamán nem árt egy-két útba eső standnál is megállni „buszmegálló” módjára. Az ügyesebbek az ellenőrzés ellenére pedig akár némi folyékony segédeszközt is becsempészhetnek egy-egy jobb fej biztonsági őrnél. A jegyek szigorú ellenőrzése viszont vitathatatlan – a karszalagon található QR-kód beolvasásával a jegyátvételkor bescannelt személyigazolvány jelenik meg a képernyőn, így tényleg csak a jegyet kiváltó személy léphet be a balatoni birodalom kapuján.
A napközbeni éledezés még élvezetesebbé tételéhez rengeteg árnyékos és napfényes partszakasz, stég, napozóágy és a Balaton víztükrén felfújható vízi vidámpark járul hozzá. A hűsöléshez, barnuláshoz és a vízi ökörködéshez a háttérzaj minden szegleten garantált – hogy a fesztivál feelingből egy percre se zökkenjünk ki! Egyszer egy felfújható medúza, másszor egy bátor bunjee jumpingozó látványa tölti be a horizontot. A jól megérdemelt nappali lazulás után pedig irány a szállás és kezdődhet a készülődés.

Csütörtökön Tiësto volt az, aki a legjobban vonzotta a közönséget. Persze a sok ember, akik az Adagio for strings, Traffic és Love comes again számain nőttek fel, várták volna élőben is az igazi, nosztalgikus Tiesto-s dallamokat. Ehelyett nem hogy a régi stílus, de az új On my way című szám is kimaradt a szórásból, és Tiesto nem is igazán kommunikált a közönséggel – így végérvényben teljesen mindegy volt, ki áll a keverőpult mögött. Az őt megelőző Axwell Λ Ingrosso viszont nem okozott csalódást, a világos koraesti órákban is bőven meghozták a hangulatot.

A pénteki nap Jason Derulo-val a tetőponton hatalmas R’n’B partival szolgált, táncoslányokkal, komplett zenekarral és izzasztó előadásmóddal, mondhatni kitett magáért az énekes – bár hangilag némi play back is felfedezhető volt. Csajok és pasik egymás nyakában ülve, többen palettákon állva élvezték a magasból a koncertet, az egész nézőteret belátva, miközben a bunjee-ugrók sorra vetették magukat a mélybe a tomboló közönség feje fölé. Villogó telefonok, lézer-, füst- és tűzshow, tüzijáték, hangosan éneklő, töretlenül ugráló közönség – miközben mindenki élvezte a pillanatot és önfeledten szórakozott. KSHMR, Sigma és a magyarok élvonalbeli együttesei, a Punnany Massif, Halott Pénz és a Wellhello is hatalmas partit csapott a hét alatt – kár, hogy a késő esti órákban már nem folyhatott a nagyszínpad előtt a mulatság, így a kisebb méretű partiarénákba szoruló bulizók könnyen heringpartiba csöppenhettek és ez a VIP-ben sem volt másként. Szombaton Robin Schulz és Kygo őrjítették meg a közönséget. Kygo a maga különlegesebb vonalat képviselő stílusával és számaival kitűnt a többi DJ közül és becsületesen fel is vette a közös fonalat a nézőkkel.

Hogy a temérdek buli mellett miért érdemes még ellátogatni jövőre (is)? A látványra különösen nagy hangsúlyt fektető Elrow színpad hippi-korszakkal várta a bulihuligánokat, de a sétálgatás közben artisták, gólyalábasok, utcaszínházak vízi világa és riói hangulata ragadta meg a figyelmet. Koktélozgatás a Sky Bár “fellegében”, vagy virtuális kalandozás a 360 fokos VR túra felvételeivel. Péntek délután flashmob rázta össze a csapatot felfújható állatok/matracok/pizzaszeletek társaságában, de a többféle sportolási lehetőség is edzésben tartotta a fiatalságot: Mingo Poloval, amit leginkább a lovaspóló eleganciája és a vízilabda keménysége jellemez, de volt SUP yoga, túra, sárkányhajó, tengeri kajak kölcsönzési lehetőség is minden nap.

Egy-két napközbeni zuhét leszámítva forróság és kellemes idő tombolt még az esti időszakban is, a minimális eső pedig csak felfrissítette és lenyomta a port. Az időjárás mellett a hangulat is végig felhevültséggel töltötte be a balatoni nappalokat és éjszakákat. Érdemes az életben legalább egyszer esélyt adni a fesztiválhangulatnak és úgy élvezni a szórakozást, mintha nem lenne holnap… hiszen: I don’t know where I am, but it feels like home!

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
 

Szólj hozzá!