Mix 2015. 09. 29.

Mi kerüljön a tízórais dobozba?

Elkezdődött az iskola, és az anyukáknak-apukáknak időnként fejtörést okoz, mi kerüljön a tízórais dobozba, hogyan állítsák össze úgy, hogy tápláló legyen, ugyanakkor egészséges is? Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. Az alábbi pontokat Nagy Sylvia, a komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Komárno) munkatársa segítségével állítottuk össze.

1. TELJES ŐRLÉSŰ LISZTBŐL KÉSZÜLT PÉKÁRU
Az anyukák általában szendvicseketcsomagolnak gyermekeiknek. Ha lehet, teljes kiőrlésű kenyeret-kiflit válasszunk alapanyagnak. (Hogy miértkáros a fehér lisztből készült pékáruarról keretes írásunkban olvashat.)

2. SZALÁMI ÉS PÁSTÉTOM HELYETT SAJT
Vigyázzunk arra is, mit teszünk a két szelet kenyérke közé. Ha nagyon meleg van, óvakodjunk a szalámiktól! Ugye a gyermek nem tudja a tízórait hűtőbe tenni, és bizonyos szalámi- és sonka fajták hamar megromlanak. Ugyanígy nem ajánlott a pástétom sem. Sajtot viszont bőségesen csomagolhatunk csemeténknek.

3. SOK ZÖLDSÉG ÉS GYÜMÖLCS
A legtöbb mai gyerek nem rajong a zöldségért-gyümölcsért, ennek ellenére nagyon fontos, hogy megpróbáljuk belecsempészni az étrendjükbe. Ha másképp nem megy, szeleteljük fel az almát, körtét. Most itt van az ősz, a szőlő szezonja – ezt is tehetünk a dobozkába. A zöldségeket (salátalevelet, paprikát) belecsomagolhatjuk a szendvicsbe, de sok zöldséget külön dobozkában a tízórai mellé is tehetjük. Például szezon szerint koktélparadiocsomot, felszeletelt uborkát, répát, karalábét…

4. CSOKI HELYETT MÜZLISZELET
Nem kell minden tízórai mellé csokoládét, vagy csokis kekszet csomagolni! Ha már mindenáron szeretnénk valami finomsággal kényeztetni kis kedvencünknek, akkor válasszunk inkább müzliszeleteket, teljes kiőrlésű kekszeket.

5. TEJTERMÉK
Ha van rá lehetőség – és miért ne lenne? – időnként csomagolhatunk joghurtot, túrókrémet is (a teljes kiőrlésű pékáru mellé). A kiskanalat akár a padjában is hagyhatja gyermekünk, így nem kell állandóan arra figyelni, hogy azt se felejtsünk el mellé csomagolni.

6. TISZTA VÍZ
Azzal már a legtöbbünk tisztában van, milyen egészségtelenek a cukrozott ásványvizek. Csak úgy pakoljuk vele az „üres kalóriákat” a gyerek szervezetébe! Ezért innivalónak a legjobb a tiszta víz, esetleg ásványvíz. A száz százalékos gyümölcslé is megfelelő – azonban ezt vízzel felhígítva tegyük a tízórai mellé. Amit mindenképpen kerüljünk el, az a kóla.

Fontos megjegyezni, hogy a fejlődésben lévő gyermeki szervezet számára szükséges a napi ötszöri étkezés – mondja a szakember. Azaz: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna és vacsora! Ne engedjük a gyereket iskolába reggeli nélkül, és az is nagyon lényeges, hogy délben meleg étel kerüljön a gyomrába.
Ezért mindenképpen ajánlom az iskolai menzát. Egyrészt rendkívül olcsó – valamivel több, mint 1 euróért levest, másikfélét, gyümölcsöt/tejterméket kapnak az iskolások. Másrészt igazán egészséges: az ételeket, recepteket pontos szabályok szerint az Iskolaügyi Minisztérium válogatta össze. Mi pedig, a Közegészségügyi Hivatal munkatársai rendszeresen ellenőrizzük a konyhákat.

Miért egészségesebb a teljes kiőrlésű liszt mint a finomított?
A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és a csírakezdeményt, amelyek az emésztéshez fontos és hasznos tápanyagokat tartalmaznak. Helyette fehérje és szénhidrát bőven van benne. Hogy a rostanyagot elválasszák a korpától, elvonják a belső, fehér, szénhidrát dús részeket, és csak ezeket őrlik lisztté. Emiatt a fehér lisztből készült táplálék egyoldalú, hosszú távon káros az egészségre, és kifejezetten hizlaló.
Ugyanakkor a teljes kiőrlésű lisztből (amely tartalmazza a héj és a csíra fontos anyagait is) készült kenyér élelmi rostokban gazdag, ezek pedig elősegítik az emésztést, csökkentik a zsír koleszterinszintjét.

Mit okoz a fehér liszt fogyasztása?
A fehér liszt egyszerű szénhidrát: hirtelen megemeli a vércukorszintet, elhízáshoz és hiánybetegségekhez vezet. A rost- és tápanyaghiányos gabonából készült élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása hozzájárulhat a különféle emésztőszervi- és keringési betegségek kialakulásához, befolyásolja az immunrendszer működését, akár vitaminhiányos állapot is kialakulhat.

Fotó: illusztrációs kép

11

Szólj hozzá!