Mix 2016. 04. 19.

Minden, ami BMW

Te is BMW-rajongó vagy? A nyitrai BMW szalonban és márkaszervizben mindent megkaphatsz, amit szeretnél: új és használt autót, szervizelést, a márkához tartozó kiegészítőket. Interjú a nyitrai központ vezetőjével.

A BMW már hosszabb ideje képviselteti magát Nyitrán. De mintha ez idő alatt kisebb fennakadásokra került volna sor…
Így igaz, az első BMW márkakereskedés és szerviz 2003-ban nyílt meg Nyitrán, csak a szalon fejlődése valahol elakadt, irányt tévesztett. Ezért a beszállító nagyjából 2006-ban megszólította a későbbi RIJA-Bavaria társaság tulajdonosait. A társaság ekkor még ideiglenesen a Rybárska utcában működött, 2009-ben költözött új helyére, a Drážovská utcába. Azóta is itt található BMW márkakereskedésünk és szervizünk. De a fennakadások minket sem kerültek el. Annak ellenére, hogy Rija-Bavaria társaság tulajdonosai egyáltalán nem kezdők a területen, minden új kezdetnek megvannak a maga „gyermekbetegségei“. Mi is átestünk ezeken. Például nem mindegyik alkalmazottunk mutatkozott ideálisnak egy prémium márka kliensei számára. Utólag is elnézést kérünk azoktól a vásárlóktól, akiknek esetleg csalódást okoztunk. 2012-ben aztán tiszta lappal újraindítottuk a céget. Tapasztalt embereket vettünk fel, újradefiniáltuk a folyamatokat, az alkalmazottaink motivációját. És ami a legfontosabb: teljes mértékben a vásárlókat, az ő igényeiket helyeztük előtérbe.

Előtérbe helyezni a kliensek igényeit… Kissé közhelyesen hangzik.
A részletek ismerete nélkül valóban úgy tűnhet. De ha megnézzük, hogy abban az időben a forgalmunk 2,5 szeresére nőtt, akkor ez bizony már messze nem közhely! A klienseket senki se kényszerítette arra, hogy minket válasszanak – azért jöttek hozzánk, mert előzőleg meggyőződtek arról, hogy megbízható szolgáltatást nyújtunk. Hozzánk jöttek, mert azt hallották az ismerőseiktől: „Menj a RIJA-Bavariába, ott mindent kényelmesen el tudsz intézni“. De a kliensek figyelmét csak úgy lehetett magunkra vonni, hogy a mi hozzáállásunkon változtattunk. Az autószerelőinknek és technikusainknak meg kellett érteniük, hogy minden egyes kliens hozzájárul a fizetésük emelkedéséhez. Minél több a kliens, annál magasabb a fizetése. A legnehezebb egyébként az alkalmazottak gondolkodásmódját megváltoztatni. Minden hétfőn felhívjuk az előző hét kuncsaftjait, és ha valami miatt elégedetlenek voltak, egyenes kontaktust biztosítunk számára az adott szerelővel, autómosóval, technikussal. Így időben megoldjuk azokat az esetleges problémákat, amelyek a klienseink elégedetlenségéhez vezetnének.

Tehát a kliensek elégedettek, az alkalmazottak példásan viselkednek. Most már nyugodtan üldögélhetnek a babérjaikon…
Néhány éve egy német autóvállalatnál dolgoztam, ahol a gyártócsarnok falára a következő mottót festették: „Aki azt hiszi, ő a legjobb, az kezd a legrosszabbá válni.” Ezt a munkát csak elkezdeni lehet, befejezni nem. Ma éppen egy olyan klienssel foglalkoztam, akinek az egyik alkalmazottunk okozott némi problémát. Mindkét félnek megvolt a maga igaza. Végül megtaláltuk azt a megoldást, amivel mindenki jól jár: a kliens elégedett, az alkalmazott pedig ezentúl igyekezni fog nagyobb megértést tanúsítani – de mindnyájan tanultunk valamit. Minden egyes reklamáció külön helyzet, amelyet másképp kell megoldani. Olyan, mint egy iskola: minden nap tanulsz valami újat, ami által fejlődhetsz.

Látom, hogy itt a kliens a király: mindent megkap, amit csak akar, és mindig igaza van.
A lehető legmagasabb szinten vesszük figyelembe az igényeiket. De nem kedveljük a spekulánsokat. Nem engedjük meg a tisztességtelen hozzáállást a kuncsaftok részéről. Mind technikai, mind üzleti szempontból igen erős lábakon állunk. Meg tudjuk magunkat védeni, ha kell, a megfelelő szakértők segítségével. Amikor aztán az ilyen „kliensek” rájönnek, hogy itt nem játszhatják el kisded játékaikat, előbb- utóbb föladják.

És mi a helyzet az autók eladásával? Ezen a téren mennyire sikeresek?
Határozottan sikerült előrelépnünk. Az eladó személyzet módszeres és kitartó iskolázása, a kliensekkel történő kitartó kommunikáció, a kedvező ajánlatok, akciók bevezetése mind-mind a mindennapi munkánk részét képezi. Nemrég nem kis összegből felújítottuk az eladó helyiség berendezését. A kívánt autókat a legújabb prezentációs technika segítségével mutatjuk be, interaktív táblán, nagy képernyőn. Haladunk a korral.

A különféle pénzügyi termékek, lízingek, biztosítások megkötése szintén a profiljukhoz tartozik?
A biztosítás megkötése az autóvásárlás elengedhetetlen része. Néhány modellünk árajánlatához hozzá tartozik egy három évre szóló, ingyenes biztosítási csomag és/vagy gépjármű finanszírozás 0%-os kamattal.

gyesek szívesebben vásárolnak használt autót. Az ő számukra is tudnak valamit ajánlani?
A kínálatunkban jó minőségű, használt autók is szerepelnek, jogszerű eredettel, a műszaki állapot alapos ellenőrzésével, minőségvizsgálattal. Mivel ezek keveset használt, nagyjából két éves autók, még érvényes garanciával bírnak, legfeljebb 10-50 ezer kilométert futottak. Közkedveltek, mert „jól bejáratott” járgányokról van szó, amelyekhez rendkívül kedvező áron juthatnak hozzá. Idővel szeretnénk kibővíteni kínálatunkat ettől idősebb autókkal is.

Ha egy BMW büszke tulajdonosa vagyok, és szeretnék még hozzá ezt-azt vásárolni, „felöltöztetni“, Önöknél is beszerezhetem a márkához tartozó kisebb-nagyobb alkatrészeket, tárgyakat?
Minden a márkához tartozó eszközzel, kütyüvel, „life style” termékkel rendelkezünk, a különféle kiegészítőktől kezdve a téli kereken keresztül a kerékpárig, mindennel, ami a BMW portfóliójában szerepel. Ha valami véletlenül nincs a raktárunkban, azt meg tudjuk rendelni. Természetesen a kifutóban lévő termékeket csak addig tudjuk kínálni, amíg az árukészlet tart.

És Ön milyen autót vezet?
Egyszer azt olvastam valamelyik újságban, hogy egy nagy zsilettpengét készítő vállalat alkalmazottainak kötelező volt borotválatlanul járniuk munkába – hogy aztán ott, a helyszínen borotválkozzanak. A minőséget a saját bőrünkön kell megtapasztalni!Én is így vagyok ezzel: naponta BMW-vel járok az utakon, már a cégünknél található összes modellt kipróbáltam. A saját tapasztalat alapján sokkal könnyebben tudok kommunikálni a járművekről mind a gyártókkal, mind a vásárlókkal. Emellett élő reklámarc is vagyok.

Végezetül: melyik BMW modellek a legnépszerűbbek Szlovákiában?
A hagyományosan népszerű modellek mellett – X5 / X6 / X3 / X4 – e pillanatban igen közkedvelt a kisebb méretű BMW X1. A várakozásoknak megfelelően sikeres a BMW zászlóshajója, a 7-es sorozat új modellje. Független újságírók a tesztek után a legjobb luxusautónak kiáltották ki, ehhez nincs mit hozzátenni. A kisebb, kompakt BMW 2-es Active és Gran Tourer szintén megtalálják a maguk tulajdonosait. A klasszikus limuzinok és Touringok a 3-as és 5-ön sorozatból sem vallanak szégyent. A BMW különböző modelljei iránt az érdeklődés kiegyensúlyozott, mindegyik megtalálja a maga gazdáját.