Kultúra 2024. 05. 21.

Minden hétvégén élőzene – ilyen lesz idén a Komáromi Nyár

Hamarosan kezdődik a Komáromi Nyár programsorozat, amelynek a célja, hogy pezsgő életet, jó hangulatot varázsoljanak városunkba a hosszú nyári estéken. Ennek pedig lehető legjobb módja az élő zene, amely minden pénteken-szombaton és vasárnap szólni fog a belvárosban.

Az idei programsorozat május 31. és június 1. között zajló  IV. Komáromi Jazzpiknikkel kezdődik. Itt a jazz szerelmesei kapcsolódhatnak ki a Tiszti pavilon udvarának impozáns falai között. Olyan zenészek érkeznek ide, mint például Tóth Vera vagy Falusi Mariann. A rendezvényen a környező borászatok minőségi borait kóstolhatjuk meg.

Ezzel párhuzamosan, június 1-én és 2-án zajlik majd a gyermeknap is, Gyermek Varázs címmel. Ingyen fagyi, valamint korlátozott számban fánk is várja majd a gyerekeket. A bőséges programot a szabadidőközpont, a Művészeti Alapiskola és a sportklubok együttesen biztosítják. Június 1-én nyit a városi strand, ahol aznap 15 éves kor alatt mindenkinek ingyenes lesz a belépő, ill. a térítésmentes lesz a csónak és a vízibicikli kölcsönzése is a Holt-Vágon.

Július 5-6-án a HashtagKN2024 tehetségkutatóra kerül sor, amelyen az amatőr zenészek mutatkozhatnak be.

A különböző kulturális, zenei rendezvények színhelye egyébként változó lesz: a Klapka tér mellett bevonják az Európa-udvart, a Tiszti pavilon udvarát, a színházat, a bazilikát, a belvárosi klubokat, szórakozóhelyeket és a VMK-t is, ahol az előadásokat pár héten belül már klimatizált termekben élvezheti a közönség.

A korábbi évek tapasztalatai alapján a belváros vendéglátói is igyekeznek hétvégente élő zenével szolgálni. Idén szeretnék összehangolni az egyes programokat, és támogatni az egyéni kezdeményezéseket. Az önkormányzat külön 30 ezer eurós keretet tett félre erre célra.

A nyár legnagyobb dobása azonban kétségkívül Azahriah és Rúzsa Magdi koncertje lesz a várban (augusztus 3-án és 17-én). Ezekre a rendezvényekre  5-10 ezer körüli nézőszámra számítanak.

A Komáromi Kulturális Nyár rendezvénysorozat keretében számos fesztivál, seregszemle valósul meg: június 11 és 16. között az 59. Jókai Napok, június 12-án a Cinema 2024 – amatőr filmek szemléjére kerül sora Tátra moziban, 22-én a II. Yoga Fest lesz a Tiszti pavilon udvarán, majd július 13 és 14-én a Családi és Gyermekfesztiválra, valamint augusztus 20-án a Szent István-napi ünnepségekre kerül sor, 24-25-én több helyszínen rendezik meg a IX. Komálom Gyerkőcfesztivál, 28-án a Bérletek éjszakájára kerül sor, 29-31-én pedig megrendezik a II. Nemzetközi Operettfesztivált a belvárosban. Szeptember 6. és 8. között rendezik meg az Európa-udvarban a KÚTfeszt zenei és színházi fesztivált.

A Komáromi Nyár programsorozatot a szeptember 13. és 15. között megrendezésre kerülő Borkorzó zárja majd.

Források: Uj Szó, Felvidék.Ma, fotó: archív

RÉSZLETES PROGRAM:

A cikk támogatója Komárom Városa