Város 2016. 10. 28.

Modern játszópark épülhet Komáromban

A tegnapi testületi ülésen (okt. 27.)  modern játszópark létesüléséről, illetve kerékpárkölcsönzőről döntöttek a városatyák. Mindkettő uniós pénzekből lenne létrehozva, és az ötletekkel Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója kereste meg a város testületét.

Egy határokon átívelő uniós projektről van szó, amelyet a Pons Danubii EGTC pályázna meg. A pályázathoz azonban szükséges a város jóváhagyása. A projekt pontos célja “épített örökség – turisztikai látványosság” – amely egy hatalmas, 20×20 méteres kalandpark képében valósulna meg.

Hogyan fog kinézni? Mivel ugye ez egy határokon átívelő projekt, valójában nem egy, hanem összesen kilenc játszótér-turistapark megépítésére pályázik a Pons Danubii, méghozzá összesen kilenc településen. És az az érdekes ötlet, hogy mind a kilenc településen a másik városok nevezetességei mintájára formálnák ezeket a parkokat. Ezért a jelenlegi elképzelések alapján városunk új játszóparkja a dél-komáromi Csillagerőd kicsinyített mása lenne, 20×20 méteres nagyságban. 

2

Mennyibe fog kerülni? A város számára semmibe, ugyanis uniós pénzekből lenne létrehozva. 250 ezer eurót kapnánk rá – azért ilyen sokat, mert időt álló, minden szabványnak, biztonsági előírásnak megfelelő parkról van szó.

6

Hová kerül majd? Erről folyt tegnap a legnagyobb vita. Egyelőre az tűnik kézenfekvőnek, hogy a “Törpés parkban” épüljön meg a létesítmény, ám ezt több városi képviselő se tartja jó ötletnek. Sok komáromi ugyanis érzelmileg is kötődik a régi hintás parkhoz. Ugyanakkor fontos tudnivaló, hogy az új kalandpark megépítésének egyik feltétele, hogy nem kerülhet külterületre (például a Holt-Vág mellé).

4

Mikor valósul meg? Reálisan 2017 végén, vagy 2018 tavaszán.

Az anyag végül zöld utat kapott, ellenszavazat és tartózkodás nélkül ment át. Azaz a  Pons Danubii EGTC beadhatja a pályázatot – így reményeink szerint Komárom egy-két éven belül minőségi, modern játszóparkkal gazdagodik, ami a lakosokat és a turistákat évtizedekig szolgálhatja.

3

A kalandparkon kívül Bara Zoltán a testület elé terjesztette második anyagát is. Ez egy modern kerékpár-kölcsönző, amellyel szintén jó eséllyel lehet pályázni uniós pénzekre. Az elképzelések szerint a vasútállomásnál, és a kishíd lábánál lennének a depók, ahonnan kártyával lehetne a bringákat kikölcsönözni.

Szöveg: HDA, NapiGerzson alapján
Képek: Pons Danubii 

5

 

Szólj hozzá!