Kultúra 2023. 12. 04.

Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs Komáromban – A fajok igazi eredete

Tasnádi István: Az evolúció bukása, avagy a fajok igazi eredete című nagysikerű vígjátékát tekinthetjük meg 2024. január 25-én a komáromi Matica-házban, 19:00 órától. A nevetés garantált, az előadás szereplői Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Thuróczy Szabolcs, a darab rendezője Dömötör Tamás. Az előadás elnyerte a 2011-es Vidor Fesztivál Fődíját, valamint a Port. hu különdíját. Több, mint 200-szor játszották teltház előtt.

Mi történt kb 10.000 évvel ezelőtt, ami hirtelen kiemelte az embert az állatvilágból, és társadalmat, vallást, kultúrát teremtett neki? A válasz kézenfekvő: a vadtyúk háziasítása, mivel a tojás tartalmazza azokat a tápanyagokat, melyeket az emlősök ivadékai az anyatejjel szívnak magukba, a rendszeres tojásfogyasztás révén a Homo Sapiens olyan fehérjében és ásványi anyagokban gazdag táplálékhoz jutott, ami lehetővé tette agytérfogatának drasztikus növekedését. A tojásnak köszönhetően megnőtt a Homo Sapiens logikai, asszociatív és nyelvi képessége. A rendszeres tojásfogysztás elterjedése időszámításunk előtt mintegy 6-8000 évvel igazi kulturális forradalmat indított el előbb Mezopotámiában, majd Kínában és a Földközi-tenger egész területén, virágzásnak indultak a tudományos és a művészetek. Csirkék nélkül még mindig egymást kurkászó, makogó, pucér főemlősök lennénk.

A darab címe Charles Darvin azonos című könyvét idézi. Az előadáson az emberi fejlődés narrációját három hajléktalan mindennapjainak bemutatásával illusztrálják. A cselekmény másik szála egy csirkefarmon játszódik, ahol a baromfik számára forgatnak filmet. A készülő alkotás középpontjában az ősember és a csirke „egymásra találása” áll.

A Tasnádi István keltetőjében született opusz evolúciós problémákat feszeget a csirke-lét szemszögéből. Leleményes jelenetek mutatják be az emberré válás stációit, a társas együttműködés, a nyelv- és mítoszteremtés, a táplálkozás alakulását. Van cirkuszi attrakció, állatszám és börleszk szituáció is, de a permanens hahotázás közben időnként csak elszorul a szív. Jutalom-játék három színésznek, szórakoztató ajándék a nézőnek, a mélyben azonban fenyegetően leselkedik a félelmetes valóság.” (részlet egy kritikából)

Tasnádi István: A fajok eredete
(Az evolúció bukása, avagy a fajok igazi eredete)
Vígjáték egy felvonásban, az Univerzum és a Nézőművészeti Kft. előadásában
Az előadás hossza: 90 perc szünet nélkül.

JEGYVÁSÁRLÁS: https://bluehill.hu/esemeny/a-fajok-eredete-eloadas