Blog 2022. 11. 04.

Nem a hétfő rossz, hanem a munkád

HANGYA VAGY HANGYAKIRÁLYNŐ? – AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSE

Sokan azért választják a vállalkozó létet, hogy maguk osszák be az idejüket. Aztán arra eszmélnek, hogy minden időt felemészt a saját birodalom építése. Persze elmondva szép és jó, sokszor kiemelkedő bevétellel kecsegtető, presztízst növelő, ha vállalkozó egyénként tartanak számon. Mindennek azonban komoly ára van. Lehet, hogy az alkalmazotti lét bizonyos fokú nyugalma jobban megéri?

Légy vállalkozó, ha…

…képes vagy tervezni és a céljaidat teljesíteni és az álmaidért magadat hajtva tenni! Emberpróbáló saját magad korbácsolni és az általad kiszabott projekt mellett kitartani, végül azonban határozottan megtérül, ha sikerre viszed saját elképzeléseid!

…rugalmasan tudod kezelni az idődet – hajlandó vagy hétvégén dolgozni, és este hat után is felvenni a telefont!

Sokszor ugyanis non stop ügyfélszolgálatnak kell alávetned magad, ha sikeres akarsz lenni!

Természetesen ennek a hozadéka, hogy lényegében akkor mész nyaralni és akkor hirdetsz hosszú hétvégét, amikor csak akarsz! Nem kell szabadságokkal és orvosi igazolásokkal sakkozni! Idővel pedig kordában is tarthatod az ügyfélszolgálat időtartamát – mert később már megteheted!

Önálló munkavégzés, szabadon

…hiszen egyedül dolgozol és (legalábbis eleinte) nincs kollektíva! Sőt sokszor még egy adott iroda sem, ahova bejárhatsz. Az otthonról végzett munkának ugyan meg vannak a maga kényelmes előnyei, ám idővel ezek magányos hátrányokba és depresszív bezárkózottságba is torkolhatnak. Erre viszont van ellenszer:

Ülj ki egy kávézóba, vagy a szabadba és dolgozz onnan!

S bár az ügyfeleiddel való kapcsolattartást természetesen egyszerűbb sokszor online megoldani, ha társaságra vágysz, hidd el, hogy egy személyes munkaügyben eszközölt találkozó csodával lehet a közérzetedre! Az érzés viszont, hogy ott és akkor csapod fel a géped, veszed fel a telefont és dolgozol a saját ügyeiden, ahol épp kedved tartja, megfizethetetlen!

Jól kezeled a bizonytalanságot és nem esel kétségbe egy gazdasági hullámvölgytől? Egy vállalkozás kapcsán kiemelten jó büdzsé-beosztási készség szükségeltetik, melyben tudatosítod, hogy

a bevételed nem mindig fix, ezért tartalékolni kell ínségesebb időkre!

Ha hajlandó vagy kilépni a komfortzónádból és minden alkalmat megragadni, eltérő helyzetekbe is beleállni munkaügyben, nem lesz gond – sőt, lényegében egy vállalkozás révén érhetsz el akkora anyagi előnyöket és bevétel szempontjából vett ugrásokat, melyekről anno csak álmodoztál.

Egy vállalkozó feketelevese

Vajon le tudod nyelni, hogy állambácsi rengeteget levesz a jussodból? Egy dolog alkalmazottként tudatosítani a bruttó és nettó béred közti különbséget és

más dolog minden járulékot magad után kifizetni.

Minden könyvelési dolgot rendezni és rendben tartani, valamint a céges forgalmad alapján bizony a jövedelemadót is becsületesen befizetni. Hiszen amennyivel nagyobb kereseti lehetőséggel kecsegtet a saját vállalkozás, annyival több kiadást is eredményezhet… Mérlegelj!

A multitasking nem lehet mumus!

Ha nem szeretnél minden egyes cégvezetéssel járó funkciót másokra bízni, magadnak kell marketinges, szervezési, alapvető könyvelési, gazdasági, vállalatvezetési és még sok egyéb feladatot is ellátnod. Aki pedig képes multifunkciós szerepkörbe avanzsálni, sokat spórolhat – a céges kasszában így több marad.

Légy alkalmazott, ha…

…szereted a fix munkaidőt és feladatokat! Lehetsz egy multinacionális vállalat egyik mozgatórugója, vagy akár menedzseri pozícióban irányító funkcióban is. Ezzel elfogadod, hogy többnyire mások mondják meg, mit és hogyan csinálj – ez esetben az alkalmazotti létet neked találták ki. Persze a szabadságod ilyenkor korlátozva van és sokszor fejtörést okoz akár szülőként a gyermekek intézése, vagy egy nyaralás kivitelezése, azonban semmi sem megoldhatatlan. Ha pedig orvos által kiírásra kényszerülsz, akkor sem maradsz pénz nélkül.

…elég annyi, amennyit stabilan keresel és nem feltétlenül akarsz belőle többet kihozni. Persze mindenki hajt a fizetésemelésért és dolgozik a kiemelkedő bónuszokért.

Hatalmas kiugrási lehetőségre azonban általában sokat kell várni.

Jó pár ranglétra fokot meg kell járni és gyakran nem kevés ideget megtépázni a felettesekkel.

Ha a csapatmunka a te asztalod!

Szeretsz csapatban dolgozni? Bár egy kollegiális viszony kapcsán sokszor a feladataid többtényezősek, sikerességük nem csak rajtad múlik. Mégis komfortosabban érezheted magad egy kollektív felelősségvállalással. Ráadásul a csapatépítők jó hangulata és az egyéb study tourok lehetősége, melyeken csak részt kell venned, alkalmazottként csak pozitív szempontból érint.

Kell egy hely, ahova biztonságban bejárhatsz dolgozni? Ennek fenntartása alkalmazottként nem rajtad múlik. Annyi villanyt égetsz és annyi kávét főzöl le, amennyit gondolsz, hiszen mindez nem a te havi kiadásaid rovására megy.

Céges autó, telefon és laptop juttatáscsomagot – a benzin és a percek magáncélra is sokszor költhetőek bizonyos százalékban. Sőt, a laptopod is állíthatod akár a szabadidős tevékenységek szolgálatába is – így nem a saját eszköztárad amortizálod. Az ebédjegyek- és egyéb cafeteria-rendszerek pedig további olyan részecskéi az alkalmazotti létnek, melyért a hangyakirálynő fizet és a hangya élvezheti.

Semmi sem fekete vagy fehér. Mindenkinek meg kell találnia, saját személyiségének függvényében mire vágyik, mi teszi boldoggá. Feladni nem tanácsos! Gyomorideggel munkába járni nem szabad! Mérgező munkakörnyezetben dolgozni tilos!!

Azt csináld, amiben jól érzed magad – a többi csak részletkérdés.