Blog 2013. 01. 19.

Rosszabbul járnak az egyéni vállalkozók

Az egyéni vállalkozók (SZČO) számára a 2013-as év komoly gondokat okozhat, mert az elfogadott változások értelmében nemcsak a járulékterheik növekednek, hanem a magasabb bevétellel rendelkezők több adót is fizethetnek.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának gazdasági bizottságának elemzéséből kiderül, hogy az idei emelkedés valóban kiemelkedő. Például 2011-ben azon összeg, amit az egyéni vállalkozók minimálisan a Szociális Biztosítónak és az egészségbiztosítójuknak fizettek, összesen 155,13 euró volt. Tavaly mindez 160,24 euróra nőtt, ebből 112,66 eurót utaltak a Szociális Biztosító, 47,58 eurót pedig az adott egészségbiztosító számlájára. Ez valamivel több mint öt eurós emelkedést jelentett.

illusztrációs felvétel
illusztrációs felvétel

Idén a kivetési alap összegének emelkedése miatt a változás a tavalyinál jóval durvább lesz, hiszen az egészségbiztosítónak fizetett minimum 55,02 euró lesz, míg a Szociális Biztosítónak 130,27 eurót kell átutalni. A járulékterhek havi szinten több mint 25 euróval növekednek.

Az egyéni vállalkozókra tehát nehéz év vár, és a számítások azt mutatják, a havi szinten 600 és 1000 euró között keresőknek nagyságrendileg 20 euróval kevesebb marad majd havonta a számlájukon.

Még rosszabbul járnak azok, akik ennél is magasabb havi bevétellel rendelkeznek, hiszen korlátozzák a könyvelés nélkül érvényesíthető 40 százalékos költségleírás összegét is. Mindez azt jelenti, hogy akik éves szinten 12 600 eurónál (havi bontásban ez 1050 eurót jelent) nagyobb bevételt mutatnak ki, azok már nem 40 százalékot írhatnak le, csupán 5040 eurót. Így aztán az éves adóterheik komoly mértékben (20 ezer eurós bevételnél, több mint 1300 euróval) növekedhetnek.

A kérdés már csak az, hogy mindez milyen tendenciákat vált ki a vállalkozókból. A kormány ugyanis a változásokkal, amelyek 2014-ben és 2015-ben is folytatódnak, az alkalmazottak tehervállalásához akarja közelíteni a vállalkozók terheit, így is törekedve a lehetséges visszaélések kizárását. A másik oldalon viszont komoly az esélye annak, hogy sokan majd a fekete vagy szürke gazdaságba vonulnak át a növekvő járulékok és adók miatt.

(Rajkovics Péter, Csallóköz hetilap)