Sport 2017. 10. 02.

Nagyszabású, nemzetközi bojlis horgászverseny zajlott Komáromban

Ismét nagyszabású, nemzetközi horgászversenyre került sor városunkban. Az idei évben immár másodszor rendezték meg a komáromi Holt Vágon az MMpeca Apáli Carp Cup nevet viselő bojlis horgászversenyt.

A 120 órán át tartó verseny 2017 szeptember 25-én, déli 12 órakor vette kezdetét, s 5 napon keresztül, szeptember 30-áig tartott megszakítás nélkül. A megmérettetés időpontjának kiválasztása során a hatályos szlovákiai jogszabályokat, illetve a komáromi lakosok fürdőzési szokásait is szem előtt tartották a szervezők. A versenyen a pontyokat, illetve amurokat pontozták, figyelembe véve az előírt minimális 3 kg-os alsó súlyhatárt. A kifogott halakat, lemérésük és dokumentálásuk után kivétel nélkül visszaengedték természetes élőhelyükre.

A horgászverseny iránti érdeklődést hűen tükrözte, hogy a nyugati, illetve keleti oldalra felosztott part teljes hosszát elfoglalták a csapatok. A szervezőbizottság összesen 1000 kilogrammnyi halat engedett a tóba, 6-7 kg-os átlagos súllyal.

A főbíró, Fuisz Attila munkáját többek között Riszdorfer Martin is segítette. Mindannyian ingyen vállalták az egész hetes munkát, s álltak a horgászok rendelkezésére a nap 24 órájában. Emellett a reggeli és esti órákban a fogások mérésének céljából látogatták a csapatokat.

Az 5 napos versenyre összesen 17 csapat nevezett. A horgászok már a reggeli órákban felmérték a terepet, megtörténtek az első etetések, valamint kialakították a következő pár napra szóló „lakóhelyüket” is.

Az első napok kapásait tekintve a pontyok voltak túlsúlyban, de a verseny későbbi fázisaiban már amurok is fennakadtak a versenyzők botjára.

A 17 benevezett csapatból összesen 13-nak sikerült elérnie az előírt mérlegelési határt. A versenyzők 152 db pontyot és 8 db amurt fogtak ki, összesen 749,50 kg súlyban. A 160 kifogott halból 10 meghaladta a 10 kg-os súlyt. A legnagyobb tömeggel rendelkező halat már a második este sikerült kifogni. A szerencsés horgász a verseny végeztével büszkén vehette át a verseny kiértékelésekor a legnagyobb halért járó díjat, amely egy 13,90 kg-os ponty kifogásáért járt.

 

A verseny végeredménye:

  1. SHUBUNKIN CT (Bagin, Szép, Patócs)                         315,85 p.
  2. JOBO CT (Švec, Felger)                                                 90,10 p.
  3. BLACK LABEL TEAM (Kišvince Z., Pšenák, Őri)           79,90 p.

 

A legnagyobb hal:         Švec Jozef (JOBO CT Komárno)      13,90 kg

A legnagyobb amúr:      Bagin Zsolt (SHUBUNKIN CT)         13,40 kg

 

Sektor A:        1.         KIMOT TEAM (Buzás M., Buzás R., Gergely L.)              76,60 p.

Sektor B:        1.         K.P.V. Komárno (Kuszák, Pintér, Varga)                           35,40 p.

 

A SHUBUNKIN CT csapata nemcsak hogy nagy előnnyel nyerte meg az 5 napos versenyt, de a 293,30 kg-os kifogott összsúllyal az MMpeca Apáli Carp Cup nem hivatalos rekordját is beállították. Gratulálunk nekik!

A legjobb eredményt elérők a szervezőktől pénzdíjakat, valamint tárgyi jutalmakat vehettek át az eredményhirdetéskor, melyek összértéke meghaladta az 5.000 eurót.

S bár manapság egyre nehezebb szponzorokat találni, végül szerencsére akadtak olyanok, akik pénzbeli és tárgybeli (horgászfelszerelés, kiegészítők, stb.) felajánlásaikkal támogatták a horgászverseny megrendezését. A szervezőbizottság ezúton is szeretné megköszönni a támogatók, a különböző médiumok, s mindazok segítségét, akiknek hála ismét lehetségessé vált a verseny lebonyolítása.

(Fuisz Attila nyomán, sziakomárom)