Oktatás 2024. 02. 26.

Nagyszerű sikerek a kerületi németolimpián

A komáromi Selye János Gimnázium ismét kimagaslóan szerepelt a Németolimpia kerületi fordulóján, amely múlt héten került megrendezésre Nyitrán, a Golianova utcai Gimnáziumban. A megmérettetésen a járási verseny első és második helyezést elért diákjai vettek részt a nyitrai kerület szlovák és magyar iskoláiból egyaránt.

A verseny írásbeli része hallás és olvasás utáni szövegértési feladatokból, illetve igényes nyelvtani tesztből állt, amelyre diákjaink az elmúlt időszakban szorgalmasan készültek, így gyarapítva szókincsüket és kommunikációs készségüket német nyelven. A szóbeli rész kreatív képleírásból és számos témakörben történő aktív beszélgetésből állt, amely pl. a környezetvédelem, alternatív energiahordozók lehetőségei, fiatalok problémái, az olvasás fontossága, civilizációs betegségek, az egészséges életmód és hasonló témaköröket ölelt fel. A készülés során megismerjük a diákok széles látókörét, olvasottságát, utazási tapasztalatait, mely mind hozzájárul személyiségük fejlődéséhez, és örömünkre szolgál, hogy minderről gazdag szókinccsel tudnak beszélni, érvelni, vitatkozni német nyelven.

Gimnáziumunkat három tehetséges diákunk képviselte:

Mészáros Ádám (IV.A) – 1. helyezést ért el, így bekerült az országos döntőbe, amely márciusban kerül megrendezésre Pozsonyban. Ádám a középiskolások közül a legmagasabb pontszámot érte el (az összes kategóriát beleértve).

Magyarics Amina Emma (V.N) – 5. helyezést ért el kategóriájában;

Žigo Boglárka (III.C) – eredményes megoldó lett.

Diákjainknak szívből gratulálunk, további kitarást, sikerélményt kívánunk szeretettel, hiszen nyelvet tanulni, aktívan, jó szinten beszélni mindig érdemes, sőt, az egyetemi tanulmányok során, majd a munkahelyen alapvető elvárás.

Március 13-án 12 diákunk tesz majd DSD-nyelvvizsgát (Deutsches Sprachdiplom), amely program keretében 25 éve készítjük fel tanulóinkat a német állam által támogatott és elismert nyelvvizsgára. Ez idő alatt többszáz diákunk vizsgázott sikeresen, illetve hárman ötéves németországi egyetemi ösztöndíjban részesültek.

Mivel fontosnak tartjuk, hogy a német nyelvterületre is eljussanak tanulóink, gyakran szervezünk tanulmányi kirándulásokat, április végén például egyhetes Berlin- Drezda-Potsdam-túra kerül megszervezésre. Tapasztalatunk szerint a diákok nagy örömmel tudatosítják ezek során, hogy megértik a német nyelvet az idegenvezetés folyamán és természetesen nagyszerű élményekkel gazdagodva térnek haza, bővítik látókörüket.

„Egy nyelvet megtanulni olyan, mintha egy másik ablakon keresztül szemlélnénk a világot. Tanulj új idegennyelvet, hogy a világod megújuljon. A nyelvtudás egy olyan kincs, amely követi a tulajdonosát mindenhová. Új életet élsz minden nyelvért, amit beszélsz.”

Fekete Judit, a Selye János Gimnázium némettanára
Fénykép: Cibulka Csilla tanárnő, Žigo Boglárka, Mészáros Ádám, Magyarics Amina Emma és Fekete Judit tanárnő