Kultúra 2016. 07. 14.

Nagyszerűen sikerült a SZMPSZ nyári gyermektábora

Július első hetében zajlott városunkban a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség (SZMPSZ) gyermektábora, amelyen közel száz alapiskolás vett részt. A művészetek iránt érdeklődő gyermekek főleg a környékről érkeztek, de akadtak olyanok is, akik az ország távolabbi részéről utaztak ide. A tehetséggondozó, jó hangulatú gyermektábor egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Fő szervezője Fekete Irén, azaz „Csiri néni“.

A helyszínen párhuzamosan zajlott két tábor: a rajzolni szeretők VI. Harmos Károly Képzőművészeti Alkotótáborba jelentkeztek, a XII. Jókai Mór Vers- és Prózamondó Tábort pedig a szavalók választották. Tehetségük kibontakoztatását szakemberek segítették.

A vers- és prózamondó táborban három mentor fogadta a gyerekeket. Jókai Ágnes komáromi színművészhez kerültek a legkisebbek: a nagyovisoktól kezdve a 8 évesekig. Ficza István neve itthon kevésbé cseng ismerősen, pedig az érsekújvári színművész idén az évad színésze lett a budapesti Örkény Színházban, amelynek tagja. Hozzá a 8-11 éves korosztály került. A legnagyobbak mentora pedig – 12-15 évesek – Laboda Róbert költő, komáromi drámapedagógus lett. Mindhárom csoportban egy bizonyos témát dolgoztak fel interaktív módon, koruknak megfelelően. A kicsik az „Egyszer volt Budán kutyavásár“ című ismert mesét, a középső csoportosok Örkény István egyik versét dolgozták fel. Végül a legnagyobbak összeállítást készítettek a kamaszkor szépségeiről és nehézségeiről. Ez utóbbi igen meghatóra sikerült.

DSC_0644-Large
A legidősebb szavalók csoportja

A képzőművészeti műhelyek vezetői gyakorló tanárok voltak: Jókainé Kiss Éva művésztanár, valamint Kiss Gabriella, Tóth Andrea és Szabó Gabriella pedagógusok. Az ő csoportjaikban minden táborozó gyönyörű naptárt készített. A tavasz-nyár-ősz-tél tematikát úgy dolgozták föl, hogy a kalendárium minden oldalára más-más technikával készült el a rajz. A meglepően színvonalas alkotásokból az utolsó napon kiállítás nyílt – amelyet a szülők egyidőben tekinthettek meg a versmondósok bemutatójával.

13606786_1641832736135285_1163606708528456114_n
A táborban a tehetséggondozáson kívül figyelmet fordítanak arra is, hogy a gyerekeknek szélesedjék a látókörük – és ugye, nyári szünet lévén – szórakozzanak is. Ezért az öt napos tábor megnyitóján meghallgathattak egy interaktív előadást Komárom történelméről, amelyet
Jóba Tamás történelemtanár adott elő. Másnap a táborozók a Sümegi Várba látogattak, ahol a sok érdekes látnivaló után úgy vacsorázhattak, akár a lovagok. Harmadnap a győri Holle Anyó Meseszínház “Az aranyszőrű bárány“ című előadásán kacaghattak nagyokat. Negyednap este pedig fergeteges diszkót rendeztek a számukra. Nagyszerűen sikerült az idei tábor is, a gyerekek sokat fejlődtek, szórakoztak, és új barátokra találtak. Sokan mondták: jövőre, veled, ugyanitt!

HDA, fotó:SZMPSZ

DSC_0570-Large

DSC_0697-Large DSCN1818-Large

DSC_0617-Large DSC_0191-Large

Szólj hozzá!