Város 2017. 05. 26.

A református egyház veszi át a benei ovit

2017 szeptemberétől a  Szlovákiai Református Keresztyén Egyház irányítása alá kerül a benei óvoda. Ez egyelőre semmilyen változást nem jelent sem az óvoda, sem a szülők, sem a gyerekek életében. Legalább egy évig minden változatlan marad. A nagy újdonság 2018 szeptemberétől várható: ha sikerül, az egyház addigra egy vadonatúj, modern óvodaépületet emelne a Bauring- lakótelepen, ahová a jelenlegi benei ovit is átköltöztetnék.

Az új óvoda támogatásból épül

Az egész onnan indult, hogy a Magyar Állam Nemzetpolitikai Államtitkársága 17,2 milliárd forintos támogatást szánt az egész Kárpát-medence óvodafejlesztésére. Ebből 6,2 milliárd jutott a Felvidék magyar óvodáira.Ennek egyelőre a felét, 3,1 milliárd forintot hívtunk le – mondta el a SziaKomáromnak Fazekas László püspök, a komáromi gyülekezet lelkipásztora. – Ebből az összegből mintegy 15-20 óvoda irányítását vennénk át országszerte. Van, ahol bölcsődéről, van, ahol óvodáról van szó – egyik helyen csak átvesszük az irányítást, másutt új épületet is emelünk. Attól függően, hol, mire van szükség.” Így jut hát pénz a benei óvoda áthelyezésére, bővítésére is.

A maradék 3,1 milliárd forint sem fog kárba veszni: a támogatás másik részét a Miniszterelnökség a többi felvidéki magyar óvoda fejlesztésére fogja fordítani, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetséggel együttműködve. „Általánosságban elmondható, hogy a magyar óvodákra országszerte kevesebb támogatás jut, mint a szlovák intézményekre – ismertette a helyzetet Fazekas László. – Ez konkrétan azt jelenti, hogy nagyon sok esetben a magyar szülő magyar óvodába íratná a gyermekét, de ott nincs hely, van viszont hely a szlovák osztályokban… Így a gyerek végül nem a saját anyanyelvén ismerkedik meg a világgal.”

A benei ovi évek óta problémákkal küzd

A benei ovi évek óta problémával küzd: nevezetesen épületének állapota súlyosan megromlott. A városnak komoly összegeket kéne szánnia a felújítására, azonban hiányoznak az ehhez szükséges anyagi eszközei. Ráadásul, mivel Komárom még mindig feketelistán van, pályázni sem tud. Sajnos, az óvoda állapota nem felelt meg a közegészségügyi hivatal előírásainak: míg évekkel ezelőtt a két osztályba 40 gyerek járt, addig az idei tanévben már csak 22 gyereket vehettek fel.

A közelben csak a Béke utcai óvoda található. Itt azonban egy magyar, és három szlovák osztály működik, és ha már nincs hely a magyar osztályban, átirányítják a családokat a szlovák csoportokhoz. „A jelenség nem egyedi – mondja a püspök úr. – Ugyanez jellemző az egész Felvidékre.” (Csak megjegyezzük: a magyar óvoda jelenléte a közelben kulcsfontosságú például a Jókai Mór Alapiskola számára is, ettől is függ, mennyi első osztályt tud nyitni.)

Az benei óvoda épületét az egyház nem vásárolja meg, egy évig (előreláthatóan 2018 szeptemberéig) csak bérelni fogják a várostól.

2018 szeptemberétől új, modern óvoda a Bauring-lakótelepen 

„Terveink szerint egy teljesen új, modern óvodát építenénk a Bauring-lakótelepen, a blokkok között – ismerteti elképzeléseit Fazekas László. – Jelenleg folyamatban van a telek megvásárlása. Az új helyen lenne bölcsőde is, az óvoda pedig három magyar osztállyal működne. Ide hoznánk át az egész benei óvodát is, igazgatónőstül-mindenestül.” Az óvoda bővítéséhez természetesen hozzátartozik, hogy új óvónőket, személyzetet is felvesznek a jelenlegiek mellé.

Az új épülethez például sportpálya is tartozna, ahol kifejezetten a 3-6 évesek fejlesztéséhez lennének méretezve az egyes sport- és játékeszközök.

Milyen lesz az új óvoda szellemisége? 

„Elsősorban a Szlovák Állam óvodákra vonatkozó törvényeit fogjuk szem előtt tartani, azaz a gyermekek testi-lelki-szellemi fejlesztése lesz a legfontosabb, csakúgy, mint más óvodákban. Ebben stratégiai partnerünk a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség lesz. Emellett amelyik család szeretné, az választhatja majd gyermekének a hitoktatást is. De hogy pontosan hogyan, milyen program mentén fogunk haladni, azt majd a következő évben fogjuk kidolgozni.”

Dráfi Anikó