Mix 2018. 12. 03.

…tudd is, miért szereted szülőföldedet!

November végén ünnepelte 98. születésnapját Dél-Komárom díszpolgárának, a neves helytörténész-múzeumalapítónak, Kecskés Lászlónak felesége, Margit néni, akit otthonában családi körben köszöntött fel dr. Molnár Attila polgármester, és Hamrák Zsófia képviselőasszony.

Margit néni a mai napig aktív. Kiváló egészségi állapotnak örvend. A szépkorú asszony a város, és a térség társadalmi életében is részt vesz.

Férje, Laci bácsi helytörténész a történelmi Komáromban született, ősei városukat védő végvári harcosok, naszádosok, hagyományaikat őrző, Európát járó szekeresgazdák voltak.

Iskoláit (Észak-)Komáromban végezte, 1931-ben érettségizett a helyi gimnáziumban. Érettségi után a városháza számviteli osztályán dolgozott. 7 évi katonaság, másfél évi hadifogság, majd kitelepítés után Dél-Komáromban talált otthonra.

Igazi hivatását Komárom kulturális életének fényesítésében találta meg. A komáromi Klapka György Múzeum alapítója (1965) és vezetője haláláig. Számos helytörténeti tanulmány és könyv szerzője, hogy csak a legfontosabbakat említsük: Komárom története (1973), Komáromi mesterségek (1978), Komárom az erődök városa (1984, 1993), Komárom (1985).

A Komáromi Klapka György Múzeum és a Múzeumbarát Kör vezetése, a tárgyi emlékek gyűjtése, a helytörténeti tanácsadások mind azt szolgálták, hogy bemutassa a közösség alkotó-formáló erejét, megteremtse a polgárok közéleti tudatát.

Laci bácsi életének mottója, miszerint: Ne csak szeresd, tudd is, miért szereted szülőföldedet! számos komáromi generáció gondolkodására gyakorolt felmérhetetlen hatást!