Régió 2017. 10. 05.

Nitrava: új regionális márka a megyében

Az új évtől várhatóan új regionális márka is bevezetésre kerül a megyében, mely a Nitrava nevet fogja viselni. 

A Nyitrai megyei önkormányzat (Nitriansky samosprávny kraj – NSK) tucatnyi önkormányzata, vállalkozója és különböző kézművese kapcsolódott be idén az egyes térségeket érintő fejlesztésekbe. Viera Ďuricová-Melušová szerint a Leader program keretén belül 156 projektet nyújtottak be helyi akciócsoportok (MAS) a 2017-es évben.

Az NSK elnöke, Milan Belica elmondta, a Leader program elsősorban a vidéki területek mobilizációjára és fejlesztésére irányul. „Ma már 17 akciócsoportunk van, akik lefedik az egész NSK területét. Az egyes önkormányzatok már kölcsönösen segítik is egymást”– nyugtázta a szeptember végén megtartott „Segítjük a vidéki területek fejlődését” konferencia alatt, melynek helyszínéül az ürményi kastély szolgált.

A MAS egyik tagjaként szerepel az a CEDRON-NITRAVA akciócsoport is, amely 18 önkormányzatot, tucatnyi vállalkozót és még több szervezetet tömörít magába, s Nyitra és Érsekújvár között több, mint 40 000 lakost képvisel.

„Nagyon boldogok vagyunk a Nyitra megyei önkormányzat támogatása miatt. Ez Szlovákia egyetlen térsége, mely olyan mechanizmussal rendelkezik, ami segíti a vidéki területek fejlődését. Ez a gazdasági eszköz 2009 óta több, mint 250 ezer eurót hozott a különböző kis projektek számára. A társfinanszírozással együtt ez a szám 300 ezer euró volt, amelyet kizárólag a vidékfejlesztésbe fektettek” – mondta Daniela Kozáková, a CEDRON – NITRAVA ügyvezetője.

Az akciócsoport egyik legújabb törekvése a termékek regionális megjelölésének bevezetéséhez köthető.  „Ebben az évben lezárul a folyamat. Az új megjelölés a Nitrava regionális termék (szlovákul Regionálny produkt Nitrava) nevet fogja viselni. Nyitra város közelsége, valamint a Nyitra folyó jelenléte miatt kapja a Nitrava megnevezést. A megjelölés legfőbb célja a kistermelők, hagyományos regionális termékek, helyi kis gazdaságok és az egészséges lokálpatriotizmus támogatása” – tette hozzá Kozáková.

A Nitrava regionális márka iránt érdeklődők már most jelentős számban vannak. Megtalálhatóak köztük vállalkozók, élelmiszertermelők és kézművesek is.

Az új megjelöléssel a tervek szerint az új év kezdetétől találkozhatunk majd.

(tasr)