Podcast 2024. 02. 12.

20 évnyi egyetemi nosztalgiázás a Szia Podcastben

20 éve lett Komárom egyetemi város, és a rozsnyói származású Ištvánik Norbert 2005-ben az első évfolyamok között kezdett a Selye János Egyetemen. Mi minden történt az elmúlt két évtized alatt az egykori HÖK-elnök, majd azóta alkalmazottként a Karrier-tanácsadó Központ jelenlegi vezetőjének szemüvegén át?

Visszautazunk azokba az időkbe, amikor először rebesgetni kezdték, hogy lesz magyar egyetem Szlovákiában. „Beültünk a Škoda 120-asba, hogy megnézzük a Jókai Napokat Komáromban. Aztán egyetemre is ide jöttünk, önállósodva, kiszakadva az otthoni, megszokott közegből. Beszippantott a város.”

Norbiék magyarországi mintára honosították meg a hallgatói önkormányzat működését. De vajon egy országos konferencián milyen fogadtatása volt egy akkori HÖK-elnöknek Szlovákiában? „Volt, aki azt se tudta, létezik az egyetem. Előfordul, hogy valaki még most is elcsodálkozik.”

EDUCATIO kiállítás, EFOTT fesztiválra való kitelepülés, roadshow-nak becézett népszerűsítő körút. Norbi diákévei után már lassan tíz éve a Karrier-tanácsadó Központ élén áll, mely iroda ma is sok mindenért felel az egyetemi élet szervezésén belül. „Állásbörzéken, pályaválasztási napokon is részt veszünk. Örömmel látjuk, hogy a felnőtt álláskeresők is sokszor választják az egyetemi képzést, és visszaülnek az iskolapadba.”

A szociológia szak ment, az informatikai képzés jött, a kollégium bővült, az együttműködés magyarországi egyetemekkel komoly szintre élesedett. Nemzetközi cégeknél, magánvállalkozóként is számos volt „selyés” öregbíti alma matere hírnevét.

ERASMUS+ mobilitás program keretében Norbi Pécsett töltött egy fél évet, de járt Erdélyben is részképzésen. Bőven össze tudja hasonlítani az egyes oktatási intézményeket. Többek közt a gólyatáborokban is van bőven tapasztalata – nemcsak hazai fronton.

„Résztvevőként, szervezőként, trénerként mindegyik „selyés” gólyatábort abszolváltam. Az elsőben még katonai sátorban aludtunk.”

Mi lehet a jó válasz az egyetemet bíráló rosszmájukanak? Mikor élte fénypontját a komáromi egyetemi diákság? Mi a titka egy „selyés” gólyatábornak Norbi szerint, aki szinte az összes egyetemen megfordult már Magyarországon?

Podcastjeinket megtalálod az alábbi felületeken. Iratkozz fel Youtube csatornánkra – ne csak olvass, hanem hallgass, és legújabban nézz is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast

Hamarosan jön a nyílt nap, ami az egyik legjobb lehetőség a meggyőzésre. Ha ti is követnétek Norbi példáját, a felveteli.ujs.sk weboldalon mindent megtaláltok, amire szükségetek lehet a jelentkezéshez.