Kultúra 2016. 11. 08.

Hazatérés: lezárult a Feszty Emlékév rendezvénysorozat

November 4-én zárult a Feszty Emlékév Hazatérés című rendezvénysorozata. Ökrös Mariann, a Feszty-körkép Alapítvány elnöke szívét-lelkét beleadta az egész éves rendezvénysorozat lebonyolításába. A résztvevők Észak-Komáromban egy igazán tartalmas és eseménydús gálaesten vehettek részt a záróünnepség keretén belül.

A háromnapos zárórendezvény fénypontja a Dunamenti Múzeum udvarán táncra perdülő Bellő ifjúsági néptáncegyüttes fiataljaival kezdődött, hozzáillő cimbalmos-hegedűs-nagybőgős zene kíséretében. Közben megérkeztek a vendégek a körképről, akik igazi látványosságként, színes, korhű kösztümjeikben jelenítették meg a Hét vezért. A Vermes törzs tagjai, majd Árpád megszemélyesítőjeként, Vadkerti Imre lovagolt be egyenesen a Nádor utcára.

Árpád vezér az Isten ujja megérintett című dallal köszöntötte a vendégeket, ezzel méltó kezdetét vette a záróünnepség. A Díszterem felé vezető úton martosi népviseletbe öltözött gyerekek várták a vendégeket, miközben a Ghymesi Igricek dudaszóval ötvözött zenéje fokozta a hangulatot.

unnamed-14A díszterem és a folyosó zsúfolásig megtelt, akik az utóbbi helyen voltak, kivetítőkön nézhették a Bánhidai csata képe előtt zajló, impozáns programokat a Feszty körképpel a középpontban. A Lélekharang című fohász és harangszó csendülése után, nem kellett sokat várni, hogy Árpád vezér ismét a színpadra lépjen. A Honfoglalás, és a Hazám hazám című dalokkal Jimmy ismét elkápráztatta a közönséget.

A díszvendégek köszöntése után Kövér László levele következett: „Dolgozzunk jobban, mint tegnap, így maradhat meg összetartozásunk a jövő kor számára is.” – üzente nekünk a jóvákívánságát a házelnök úr. Feszty Zsolt, a rendezvény fővédnöke, különleges hasonlattal örvendeztette meg a közönséget: “Egy fecske nem csinál nyarat, de sosem láttam még egy fecskét egyedül, ahol egy megjelenik előbb utóbb megérkezik a többi is! Úgy érzem, így van ez most, itt is!”

unnamed-4Ökrös Mariann a Feszty-körkép Alapítvány elnöke zívmelengető köszöntője után, egy színes utazásra invitálta a közönséget és prezentáció segítségével mutatta be egész éves munkásságukat. Bejárták az egész Kárpát-medencét, ezzel szimbólikusan összekapcsolták a nemzetet, és itt, Észak-Komáromban együtt ölelhettük át velük a Kárpát-hazát. „Házad bárhol lehet, de hazád csak itt.” – Tamási Áron üzenetével fejezte be előadását. Ezt követően a Nélküled című dal eléneklése sem maradhatott ki. Vadkertivel közösen, egymást kézen fogva daloltunk, könnyek csillantak a szemekben és ekkor érezhettük igazán, hogy összetartozunk!

unnamed-2

A díszvendégek között számos olyan nevet köszönthettünk, mint például Nagy László pozsonyi nagykövetségi titkára, Délvidékről Jerasz Anikót a Nemzeti Tanács elnökét, a kolozsvári főkonzulátusról Laky Takács Péter Attilát, a kárpátaljai református diakónia vezetőjét, Nagy Bélát, Dézsy Zoltán publicistát és számos olyan embert, akik munkájukkal mindannyian hozzájárulnak a nemzettudat erősítéséhez. Közülük több mint hatvanan részesültek oklevélben, melyhez emlékplakett is járult – ők a haza szolgálatának jegyében végzett tevékenységükért részesülhettek a kitüntetésben. Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Fekete Vince, Jarábik Gabriella, Dr. Keszegh Margit, Kopócs Tibor, Nagy János, Stirber Lajos, Stubendek László, Tarics Péter is a színpadra szólítottak közt voltak. Csíziné Feszty Zsuzsanna, Feszty Béla, Feszty Zsolt és Popovics Béla ezen felül egy csodás, faragott címert is kaptak, melyhez egy gyönyörűen megmunkált íj is tartozott.

unnamed-9A díjazás viszont itt még nem ért véget. Életműdíjat vehetett át Tokay Rozália, aki a Szent Kamill Otthon megalapítója, Cey-bert Róbert Gyula keletkutató író és Püski István, a Püski Kiadó tulajdonosa is. A program második felében Görbe Márk egy káprázatos prezentációval összekötött előadást tartott, Feszty Árpádról. Rengeteg érdekesség és tréfás összefüggés derült ki beszámolójából, melyek kellemes derültséget okoztak a közönség sorainak, és ami a legfontosabb: „…hogy Feszty bárhol is járt a nagyvilágban, mindig hazatért.”

unnamed-15

Az utolsó momentum a Feszty szalon életre hívása volt. Feszty Zsolt hét vendéget hívott a színpadra, mindegyikük szolgált egy-egy olyan személyes történettel, mely egy lépéssel közelebb vitt minket ahhoz, hogy Feszty Árpádot jobban megismerjük: köztük volt például Levente Péter is, aki utolsóként a nemzeti gyásznapra hívta fel a figyelmet – egy perces néma csenddel megemlékezve arról. A fantasztikus előadások végén állófogadás koronázta meg a látogatók délutánját.

unnamed-13

Ugyan, az egész estét betöltő program miatt Jókai Mór és Feszty Árpád szobrának koszorúzása már a késő esti órákba nyúlt, ahol 56’ tsizeteletére fáklyákat is gyújtottunk. Ám mindezek ellenére ezen az események minden alkalommal rádöbbentik az embert arra, mennyire fontos az értékeinket továbbadni, mennyire kulcsfontosságú a hagyományainkat megélni és mennyire jelentős feladatunk, hogy átadjuk azt a jövő generáció számára is! Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ilyen társulásaink, alapítványaink és ezzel együtt ilyen példaértékű képviselőink legyenek, mint amilyen például Feszty Zsolt és Ökrös Mariann is.

Milány Kincső

unnamed-7

 

 

Szólj hozzá!