Régió 2014. 03. 05.

Nyárra elkészül a Gúta-Komárom közti kerékpárút

Mintegy harminc nap alatt megépül a Gúta-Komárom, valamint Magyarországon a Monostori Erőd körüli kerékpárút, amelynek megvalósítására a Pons Danubii Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás nyert EU-s pályázaton mintegy 2,5 millió eurót – írja a villagutta.sk.

Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója érdeklődésünkre elárulta, hogy a napokban írják alá a Strabag Kft.-vel a kiviteli szerződést, amelyben a vállalat vállalta, harmincnyolcezer euróval kevesebb összegből – azaz 1 970 000 euróért – építik meg a kerékpárutat. A kivitelezés harminc napot vesz igénybe.

„A pontos kezdés dátuma a Vízügyi Hatóságtól függ, a Vág vízállása alapján ok engedélyezik az építkezés kezdetet. Reményeim szerint június vagy július folyamán kész lesz az út. Az átadására nagyszabású civil kerékpáros találkozót szervezek.” – nyilatkozta Bara.

A Pons Danubii EGTC a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Operatív Program keretében elnyert egy 2,5 millió eurós pályázatot a Komárom és Gúta közötti szakasz, és Magyarországon a Monostori Erőd körüli kerékpárút szakasz megépítésére.

A kerékpárút a Vág menti töltésen kerülne kiépítésre egészen a Vágon átívelő hídig Gútánál. Az elnyert 2,5 milliós összeg java részét, kb. 2,1 millió eurót a Gúta és Komárom közti mintegy tizenhét kilométeres kerékpárút megépítésére költenék. A dél-komáromi Monostori Erőd körül megépítendő út az Eurovelo 6 kerékpárútra kapcsolódik.

A megépült kerékpárút öt évig a Pons Danubii EGTC tulajdona, nekik kell majd elvégeztetni a karbantartási munkálatokat. A határidő lejártával a két város közös megegyezés alapján és jelképes összegért átvenné a kerékpárút tulajdonjogát.

(forrás: villagutta.sk, illusztrációs felvétel)

Szólj hozzá!