Kultúra Dél-komárom 2018. 05. 14.

Nyugdíjasok mérték össze helytörténeti tudásukat

A Gyuláról indult országos kezdeményezésnek ezúttal a dél-komáromi Monostori erőd szolgáltatott helyszínt május második hétvégéjén. A megjelent több mint 100 főt dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármester köszöntötte a Jókai teremben.

A várost a helyi nőklub, valamint a szőnyi és a koppánymonostori nyugdíjas egyesületek egyesített csapata képviselte, ellenfeleik pedig Győrből, Debrecenből, Szolnokról és Balatonfüredről érkeztek. Ez utóbbi város volt egyébként a vándor-verseny tavalyi főrendezője és helyszíne is.

Az esemény kisvonatos városnézéssel indult, majd a fővédnöki köszöntő és a Komáromról szóló rövidfilm megtekintése után a legkülönfélébb jellegű, izgalmasnál izgalmasabb helytörténeti feladatokkal folytatódott. A témák Észak és Dél-Komárom híres embereit, legendás épületeit, történelmét, földrajzát, fekvését és hagyományos mesterségeit érintették. A szellemi párbaj a délután közepén fejeződött be, valamennyi csapat díjazásban részesült, mely többek közt jófajta pálinkát és egy Komáromról szóló könyvet tartalmazott.

A rendezvényt a Komáromi Nyugdíjas Egyesület szervezte, a lebonyolításban a DiViSz segített. Jövőre Szolnok városa lesz a házigazda.