Mix 2018. 07. 10.

Ő itt Gáborka, a komáromi őz, aki a panelház negyedik emeletén él

Imádja a tejet és a banánt, hobbija a TV-zés. Ő Gáborka, az őz, aki 3 hete az egyik komáromi panelház negyedik emeleti lakásában él. Ismerjétek meg történetét! 

Már lassan egy hónapja, hogy a komáromi Vendégh Gábor gépjárműve előtt egyszercsak felbukkant egy őzcsalád, miközben ő hazafelé tartott. Az anya, valamint nagyobb gidája elkerülte a balesetet, a legkisebb, akkor még csak két hetes gida azonban egyenesen az autó kerekének ugrott. A részletekről maga az ideiglenes gazdi, Gábor beszélt nekünk:

„Mikor a kicsi nekiugrott a kerekemnek, azonnal megálltam. Kiszálltam, de nem volt az úton. Végül az egyik közeli bokor tövében találtam rá, félig leszakadt lábbal. Nem akartam, hogy a rókák áldozatává váljon, ezért felvettem, beraktam az autóba és elvittem állatorvoshoz, aki meg is műtötte. Volt egy kis veszély, hogy nem bírja majd ki az altatást, végül azonban nem volt semmi probléma. A műtét után felhívtam egy vadászgazdát is, aki azt mondta, hogy jelenleg nincs kapacitásuk a gondozására és nem is tudja kinek odaadni. Ezt követően döntöttem amellett, hogy én fogom gondozni mindaddig, amíg fel nem épül teljesen.”

Az őzike egyik legnagyobb rajongója Gábor kisunokája, aki előszeretettel hívja Bambinak az állatot. Az őzike azonban gazdija után a Gáborka nevet kapta. 

A 6 hetes Gáborka így lassan már egy hónapja él ideiglenes helyén. Gazdája szerint az őzikének nincs semmi gondja a benti panel élettel, a pihenéssel telt első napok után egyre mozgékonyabbá is vált: „A műtét utáni 5.naptól kezdve elkezdett sétálgatni. Póráz nélkül már nem is lehetne levinni, mert elfutna. Éjszaka, általában 2-3 óra felé felkel, odajön hozzám, cincog egy kicsit, olyankor tudom, hogy éhes. Imádja a tejet, amit cumisüvegből adunk neki, a banánból pedig szinte bármennyit meg tud enni. Emellett egyik kedvenc időtöltése a TV-zés. Persze ahogy nő, egyre pajkosabb lesz.” 

Gábor életében nem ez az első eset, hogy különleges állattal van körülvéve. Elmondása szerint már gyermekkorában is több nem mindennapi állatot tartott, köztük baglyot, vadgalambot, hollót és egerészölyvet, valamint több kutyát is. Így Gáborkáról való gondoskodás sem érte váratlanul.

„Ahogy magamhoz vettem, bejelentettem a kellő szerveknél, a törvények betartása mellett van nálam elhelyezve. A teljes felépülés még nagyjából egy-másfél hónapot vesz majd igénybe, addig biztosan nálam marad. Az elmúlt hetekben nagyon hozzám nőtt, így szeretném a lehető legjobb helyen elhelyezni, miután felépült. Ezért döntöttem a Nagylélen található farm mellett, ami elég közel van ahhoz, hogy látogatni tudjam, valamint minden adott ahhoz, hogy jól érezze magát ott.”