Kultúra 2024. 07. 10.

Olbram Zoubek kiállítás és Szvrcsek Anita koncert szombaton a Platzban

Olbram Zoubek cseh kortárs szobrászművésznek nyílik kiállítása július 13-án 16:00 órától az észak-komáromi Platz Galériában. A tárlat augusztus 30-ig látogatható. A kiállításmegnyitón Szvrcsek Anita színművész- és énekesnő közreműködik, aki egyúttal este 18:00 órától koncertet ad a Platz udvarán.

Zoubek 1926-ban született Prágában. Az egyik legelismertebb cseh szobrászművészként tartják számon. Ő alkotta a A kommunizmus áldozatainak emlékművét Prágában, amely egy modern hangvételű, drámai megfogalmazású, elgondolkodtató, mégis közkedvelt, illusztris emlékmű lett, ahol magas lépcsőkön álló el-elfogyó bronzalakokat formált meg.

Lélekké nemesíteni a betont, meghagyni a cement hétköznapi arcát, de régmúlt idők főpapjainak díszruhájába öltöztetni, bronzból öntött lábakban jeleníteni meg az örök mozgás fuvallatát, hagyni a szobrot eltűnni, elillanni, hogy azon nyomban megjelenjen az elménkben – különleges csendjével, de mégis állhatatos expresszivitásával mesélnek Olbram Zoubek szobrai. A felhőkön sétálnak, könnyedén érintve valakinek a lábnyomait, aki odafönt vagy a lelkünkben lakik.

A kiállításmegnyitón Szvrcsek Anita közreműködik, aki egyben zenekarával 18:00 órától koncertet ad a Platz udvarán. Városunk színészőjéről köztudott, hogy nem csak kiváló színész, hanem kiemelkedő énekes is. A múltban már számos zenekarral énekelt együtt.

A koncerten magyar, spanyol, angol, francia nyelvű örökzöldek, ismert latin dallamok, sanzonok és jazz feldolgozások hallhatók majd. Többek közt Sting, Piazzolla, Nina Simone, Dés és Katona Klári dalok hangzanak el. Elegancia, szabadság, melankólia és játékosság – a művésznő kivételes énekhangja és remek zenekara kíséretében.
A zenekar tagjai:
Zongora – Farkas Attila
Gitár – Szajko Nándor
Nagybőgő – Szajko Adrian
Hegedű – Lázók Richárd
Dob – Fazekas Tamás

A cikk támogatója Komárom Városa